Ramazan’da sağlıklı beslenme yöntemleri

Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
anasayfa anasayfa ara giris kayit
   > GENEL (Bilgi Platformu) > Sağlık (Moderatör: Yonetim) > Ramazan’da sağlıklı beslenme yöntemleri
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:

   > GENEL (Bilgi Platformu) > Sağlık (Moderatör: Yonetim) > Ramazan’da sağlıklı beslenme yöntemleri
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
Gönderen Konu: Ramazan’da sağlıklı beslenme yöntemleri  (Okunma Sayısı 2535 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
serender
Emektar Yönetici
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 4823


Dosdoğru ol!


« : 07 Ekim 2007, 08:09:24 ÖS 20 »

Ramazan’da  sağlıklı beslenme yöntemleri

Ramazan ile birlikte insanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geliyor, öğün düzeni ve saati ile tüketilen miktarlarda artış oluyor. ‘Yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmalıdır,’ diyen uzman diyetisyen Dilara Koçak, oruç tutanlar için dengeli beslenme yollarını açıkladı.

“Az yiyen melek, çok yiyen helal olur”

Ramazan ayının toplumumuzun yaşamında önemli bir yeri vardır. Yemekler istenilen zamanda yenilemediği için, günlük yaşam sınırlamalarla geçtiği için sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterilir. Sahur yemeği normal kahvaltıya benzer ama daha geniş, iftar ise akşam yemeğinden çok daha zengin hazırlanır. Bu nedenle Ramazan ile birlikte insanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelmektedir, öğün düzeni ve saati ile tüketilen miktarlarda artış en önemli değişikliklerdir. Ancak yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de amaç ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmalıdır, 1 ay kısa bir zaman değildir bu sebeple beslenme düzenine gereken önem mutlaka gösterilmelidir.

Ramazan’da riskli gruba girenler lütfen hekim ve beslenme uzmanınız ile görüşün. Oruç tutulması sadece sağlıklı Müslümanlar’a farz olunmuştur. Özellikle şeker hastalığı, tansiyon, kalp sorunu olan kişilerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamaları gerekir. Eğer oruç tutacaklarsa bir diyetisyen tarafından beslenme düzenlerinin ve sıklığının ayarlanması gerekmektedir. Ramazan ayında riskli grup kabul edilen bireylerin oruç tutması hayati tehlike yaratabilir. Şeker hastaları azar azar ve sık sık yeme şekline dayanan bir beslenme rejimi uygularlar. Vücudunda insülin yetersizliği ve şeker kullanımında dengesizlik olduğu için iftardan sonra hiperglisemi koması olabilir, bu gruptaki kişiler mutlaka hekimlerinden izin almalı ve yemekleri bir beslenme ve diyet uzmanı tarafından programlanmalıdır. Riskli olabilecek gruplar:

• 65 yaş üzeri bireyler
• Sürekli ilaç kullanması gerekenler
• Hamileler, süt veren anneler
• 9 yaşın altındaki çocuklar
• Seyahatte olanlar
• Ağır kalp ve böbrek hastası olanlar
• Mide ülseri, safra kesesi iltihabı veya taşı olanlar
• Karaciğer yetmezliği olanlar

Az ve sık beslenme kuralına uymak mümkün mü?

Ramazan ayında yemek saatlerinin değişmesine rağmen dengeli ve yeterli beslenmek mümkün. Oruç tutan kişiler Ramazan ayında en az 12 saat açlık ile karşı karşıya kalıyorlar. Bu açlık süresi içinde kan şekeri düşüyor. İftarda birden fazla miktarda yemek yenildiğinde kan şekeri yükseliyor. Eğer kişiler sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlıyor ve daha düşük değerlere ulaşıyor. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalıdır. Öğünler sahur, hafif iftar, akşam yemeği ve ara öğün şeklinde 4 öğün olarak düzenlenebilir. Ramazanda dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde; Kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalması ve su-tuz dengesinin bozulması olabilir. Öğün sayısının az olması gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması, uyku hali gibi durumlara yol açmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenmek için ne yapmalı?

Yeterli ve dengeli beslenme her besin grubundan, her gün dengeli bir tüketimi esas alır. Bu besin gruplarının bir gün içinde tek bir öğünde tüketilmemesi ve küçük öğünlere bölünerek tüketilmesi önemlidir. Ramazan ayında öğün sayısının 3-4 olması ve her öğünde her besin grubundan tüketilmeye çalışılmak önemlidir.

5 temel besin grubu vardır:

1) Süt-yoğurt grubu (ayran, cacık vb)
2) Et ve ürünleri (tavuk, balık, peynir)
3) Ekmek ve tahıllar (pilav, makarna vb)
4) Sebzeler
5) Meyveler

Yağ ve şeker, sınırlı tüketilmesi istenen bir gruptur. Bu şekilde düşündüğümüzde 4. grupta sebze-meyve beraber yer alır ve 5. grup yağ-şeker kabul edilebilir. Ancak şekeri meyveden alıp yemeklerin içinde de yağ olduğunu düşünerek de denge sağlayabiliriz. Buna göre sizlere bazı örnekler vermek istiyorum:

MENÜ 1

Hafif aktivitesi olan ve 60 yaşındaki ev hanımı için düşünülmüştür

SAHUR

1 kase çorba, 1 dilim ekmek, 1 dilim peynir, 1 bardak süt, domates, salatalık, bol su

İFTAR

1 kase çorba, 1 avuç içi kadar pide, 1 dilim peynir, 2–3 zeytin, 1 hurma veya 2–3 kuru kayısı, domates, salatalık, bol su

1 SAAT SONRA

1 porsiyon etli veya sebzeli yemek veya kuru baklagil yemeği, salata, 1 parça pide veya pilav-makarna, bol su

GECE

1 porsiyon meyve, 1 bardak süt veya yoğurt, bol su

MENÜ 2

Orta derecede aktivitesi olan 58 yaşındaki sağlıklı bir erkek düşünülerek örnek verilmiştir

SAHUR

1 tost, 1 bardak süt, 1 meyve veya 1 tabak makarna, yoğurt, 1 meyve, bol su

İFTAR

1 kase çorba, 1-2 hurma veya kuru kayısı, 1-2 zeytin, 1 dilim peynir veya 1 ince dilim salam / pastırma vb…, 1-2 parça pide, su

1 SAAT SONRA

1 porsiyon etli veya sebzeli yemek, salata, 1-2 parça pide veya pilav-makarna veya börek

GECE

1 kase sütlü tatlı/ güllaç veya 2 porsiyon meyve, yoğurt / süt, bol su

Ramazan sofralarında

Mutlaka bol su içilmeli,
Çay açık olmalı ve mümkünse yemekten sonra hemen içilmemeli,
Yemekler çok sıcak veya çok soğuk olmamalı,
Yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmeli,
Yağda kızartma ve kavurmalar yerine sulu yemekler ve hafif seçimler tercih edilmeli,
Tatlı tercihen sütlü tatlı olmalı ve yemekten 1–2 saat sonra tercih edilmeli.

Tehlikeli iftariyelikler

Ramazan’da gelenek halini almış iftariyelikler adı altında yenen besinler aslında genel anlamda şarküteri ürünleridir (Sucuk, salam, pastırma, kaymak vb.) Bu ürünler doymuş yağ açısından zengin oldukları için özellikle kalp hastaları için riskli. Üstelik kalori değerleri de çok yüksek, bu sebeple miktar konusunda dikkat etmek gerek. İftariyelikler ile oruç açmayı sevenlerin en azından ana yemekte daha az yağ içeren bir ana yemeği veya az yağlı bir sebze yemeğini seçmeleri yağ dengesini sağlamaya yardımcı olabilir. Kalp hastaları, kolesterolü ve kan yağı yüksek olanlar, şeker hastaları ve 60 yaş üzeri olanların şarküteri tüketimini mümkün olduğunca en azda tutmaları gerekiyor. Bu kişiler iftariyelik olarak az yağlı peynir, zeytin, hurma ve kuru meyve tercih ederlerse sağlılarını tehlikeye atmamış olurlar. Sucuk, salam, sosis içerdikleri nitrit –nitrat denen maddeler nedeniyle sağlıklı yetişkinlere de önerilmemektedir, ancak sıklığı ayda 1-2 kez olmak kaydıyla tercih edilebilir. Tercih olarak da beyaz et hammaddesi ile yapılan ürünler seçilmelidir. Sucuk sevenlere önerim ise sucuğu önce 1–2 dakika kaynayan suda bekletip daha sonra ızgara da pişirmeleri. Bu şeki lde hem yağlarını azaltmış olurlar, hem de daha yumuşak bir sucuk yemiş olurlar.

Ramazan ve tatlılar

Yemek sonrası yenilecek tatlıların hamurlu ve kızartma işlemine uğramış bir tatlı olmamasına dikkat edilmeli sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en uygun tatlı olarak kabul edilebilir, tabi miktarına dikkat etmek koşuluyla.

Uyku önemli

Bu arada oruçlu kişilerin ibadetlerini huzur içinde geçirmeleri için beslenme ve uykularına özen göstermeleri gerektiği unutulmamalıdır. Açlık halinde vücuttaki kan şekerinin düşmesi, bunun da kişinin fizyolojisini ve ruhsal durumunu olumsuz yönde etkilemesi ile kişiler huzursuz, öfkeli, her şeyi kendisine dert edinen biri haline gelebilirler.


Yaşlılıkrehberi.com

www.tamtip.com

 
 
Logged

'Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz' 5/8
serender
Emektar Yönetici
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 4823


Dosdoğru ol!


« Yanıtla #1 : 17 Temmuz 2013, 04:42:17 ÖS 16 »

Güncelleme
Logged

'Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz' 5/8
islamitayfun
Üye
*
Offline Offline

Mesaj Sayısı: 23



« Yanıtla #2 : 27 Ekim 2018, 05:14:48 ÖS 17 »

Gözün açlığı ile besinleri bir daha hiç yiyemeyecek gibi yememek gerekiyor, onun yanında iyi çiğnemek. Normal düzeyde yemek vs.
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Bu Konuyu Gönder  |  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2015, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.249 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu