Ramazan okumalarım

Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
anasayfa anasayfa giris kayit
  İslami Düşünce Platformu > KUR´AN-I KERİM (Bilgi Platformu) > Kur´an-ı Kerim (Moderatör: Yonetim) > Ramazan okumalarım
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:

Sayfa: [1]   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gönderen Konu: Ramazan okumalarım  (Okunma Sayısı 215 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
13 Ağustos 2010, 01:30:12 ÖS 13
Üye Bilgileri
vesâir
Süper Aktif Üye

WWW Offline
« :»

1. CÜZ DEN

"ŞÜPHESİZ ALLAH (hakkı açıklamak için )SİVRİSİNEK VE ONUNDA ÖTESİNDE BİR VARLIĞI MİSAL GETİRMEKTEN ÇEKİNMEZ.İMAN ETMİŞLERE GELİNCE .ONLAR BÖYLE MİSALLERİN RABLERİNDEN GELEN HAK VE GERÇEKOLDUĞUNU BİLİRLER.kAFİR OLANLARA GELİNCE :"ALLAH BÖYLE BİR MİSAL VERMEKLE NE MURAD EDER" DERLER .ALLAH ONUNLA BİR ÇOK KİMSEYİ SAPTIRIR ,BİR ÇOKLARINIDA DOĞRU YOLA YÖNELTİR.VERDİĞİ MİSALLERLE ALLAH ANCAK FÂSIKLARI SAPTIRIR.(çünkü bunlar birer imtihandır)
bakara suresi 26.ayet.
Okuduğumuzda  "ALLAHUEKBER  "diyerek bizi çoştıuracak bir ayeti kerime Önemli tefsir kaynaklarında bu ayeti kerime de bahsi geçen örnek ile münafıkların kafirlerin yada müşriklerin Allahın büyüklüğüne yakışmayacağı  kozuyla Kuranı yalanlama çabalarına cevap niteliği taşıyor 
ALLAH'ın azametinin ,kudretinin,kuvvetinin bir delili olarak sivrisineği bile örnek vermesi düşünenler için ibretlidir .....
Kuranı kerimde bu tür örneklendirmeler oldukça fazladır .....hatta her meslek grubuna veya her ilgiye yönelik bir atıf vardır mesela nahl.66 olsa gerek sağılan hayvanları örnek verir...keza bazı ayetlerde güneşi ,ayı uzayı örnek verir....Sanki islam olmanın ilk şartlarından biride nerde ve hangi konumda olursak olalım DÜNYAYI İZLEMEK düşünmek ve anlamaya çaba sarfetmek...yaradan tembelliği ve hazırcılığı  sevmiyor benim anladığım
Rabbim fasıklıktan korusun bizi...
amin

"HAK İLE MEŞGUL OLMAZSAN ,BATIL SENİ İŞGAL EDER"
13 Ağustos 2010, 02:33:45 ÖS 14
Üye Bilgileri
Aysegul
Emektar Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #1 :»

Paylaştığın için Allah razı olsun Vesâir..
Allah tembelliği sevmiyor..
Hatta bazıları cennette yan gelip yatılacağını sanıyor..
Herkes istediği işle meşgul olabilecek oysaki.. Değil mi?

Bende Günlük (nuzûl sıralamasına göre yaptığım) meal okumamdan Ramazan ayına denk gelen bir ayet grubu paylaşayım:

Bismillah!
- Ta en derinden acıyla sökerek çıkaranlara andolsun.
- Yumuşacık çekip alanlara,
- Yüzdükçe yüzerek gidenlere,
- Öncü olarak yarışıp geçenlere,
- Derken işi bir düzen içinde evirip çevirenlere, (Nâzi'ât-1/5)

aslında tam da içeriğini/tefsirini bilmediğimden biraz ruh halimle de bütünleştirerek yorumlamıştım:
(anlam bana kalsın: neden? çünkü tefsirlere bakmadan yukarıda dediğim gibi kendi ruh halimle yorumladığım bir anlam idi..
hadi birazcık yorumumu açıklayayım: ilk 5 grup ayetten sonra kıyamet sahnesi ve oradaki insanın ruh hali sergilendiğine göre ilk 5 ayette dünya hayatındaki insan gruplarını içerdiğini düşündüm ve özellikle birinci ayet olan "ta en derinden acıyla sökerek çıkaranlara andolsun" (Ali Bulaç mealin)da kendimi gördüm demeliyim.. Allah rızasını kazanmak adına bazı vazgeçişler çok sancılı geçebiliyor..  acısı derin oluyor.. 1 ayeti okuduktan sonra epeyce bir sessiz kalmıştım hani.. donmuş gibiydim.. ramazan ramazan acılarımız mübareklenir inşallah.. -doğru bir düşünce şekli ise tabi ki.. siz bana bakmayın tefsirlere bakın mutlaka..)

bir de ben videolu (sesli/görüntülü) anlatımlardan daha da faydalanıyorum.. sırf facebook u bu yüzden bırakamıyorum.. Mustafa İslamoğlu'nun hitabetinin/anlatımının üstüne de pek tanımam.. Allah razı olsun O'ndan..

Bu ramazan ayında da hilal tv'deki video arşivinden edindiğim 26.02.2010 tarihli Ahiret ve Kıyamet konulu (Qani özellikle sizin izlemenizi isterdim doğrusu.. duyarsanız sesimi bir göz atın derim..) yayını izledim.. Onun haricinde Hacc konulu yayınları da izledim.. Bilgisayarınıza da indirebiliyorsunuz hem.. Sizlere de tavsiye ederim..
Linki: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş YapİN PENCERESİ

Selamlarrrrr Smiley
27 Ağustos 2010, 03:49:14 ÖS 15
Üye Bilgileri
Rahmetli
Genel Yönetici
*

« Yanıtla #2 :»

23/101 Ve sonra [kıyamet] sûru üflendiği zaman o Gün artık ne aralarındaki kan bağları işe yarayacaktır ne de birbirlerine (olup biten hakkında) soru sorabileceklerdir.
23/102 Ve [o Gün iyi eylem ve davranışları] tartıda ağır gelen kimseler; işte kurtuluşa erişecek olanlar böyleleridir.

....

31/1 Elif-Lâm-Mîm.
31/2 BUNLAR ilahî fermanın hikmet dolu mesajlarıdır
31/3 güzel işler yapanlar için rahmet ve hidayet kaynağı (olan mesajlar);
31/4 onlar ki namazlarında kararlılık gösterir ve karşılıksız yardımda bulunurlar: çünkü onlar içlerinde öteki dünyaya kesin bir inanç besleyenlerdir.
31/5 İşte Rablerinin gösterdiği doğru yol üzerinde olan ve dolayısıyla nihaî mutluluğa erişecek olanlar bunlardır.

....

2/1 Elif-Lâm-Mîm.
2/2 BU İLAHÎKELÂM-ki üzerinde hiçbir şüpheye yer yoktur- Allah'a karşı sorumluluklarının bilincinde olanlara bir rehber [olarak indirilmiş]tir
2/3 onlar ki  insan idrakini aşa[n olguların varlığı]na inanırlar ve namazlarında dikkatli ve devamlıdırlar; kendilerine verdiğimiz rızıktan başkaları için harcarlar;
2/4 ve onlar (ey Peygamber)  sana indirilene de senden önce indirilmiş olana da iman ederler: çünkü onlar  öteki dünyanın varlığından bütün kalpleriyle emindirler.
2/5 İşte Rablerinin gösterdiği yolda yürüyen kimseler onlardır  mutluluğa erişecek kimseler de onlardır!

....

64/14 SİZ EY imana ermiş olanlar! Bakın eşlerinizden ve çocuklarınızdan bazısı size düşmandır: öyleyse onlara karşı dikkatli olun! Ama [hatalarını] hoş görür tahammül eder ve affederseniz bilin ki Allah çok bağışlayıcıdır bir rahmet kaynağıdır.
64/15 Sizin malınız mülkünüz ve çocuklarınız sadece bir sınama ve bir ayartma aracıdır halbuki Allah katında muhteşem bir ödül vardır.
64/16 O halde elinizden geldiği kadar Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun [O'nu] dinleyin ve itaat edin. Ve kendi iyiliğiniz için karşılıksız harcamada bulunun: böylece açgözlülüklerinden kurtulmuş olanlar işte onlardır mutluluğa ulaşacak olanlar!

....

30/33 ŞİMDİ [vaki olduğu üzere:] insanlar sıkıntıya uğradıklarında Rablerine dönerek [yardım için] O'na yalvarıp yakarırlar; fakat rahmetine nail olunca da bir kısmı başka güçleri Rablerinin ilahlığına ortak koş[maya başl]arlar
30/34 [sanki] kendilerine bahşettiğimiz (nimetler)e karşı nankörlüklerini göstermek istiyorlar. Madem böyle (düşünüyorsunuz) bu [kısa] ömrünüzün tadını çıkarın: a-ma zamanı geldiğinde [gerçeği] göreceksiniz!
30/35 Biz onlara Bizden başkasına kulluk yapmalarını söyleyen bir ilahî vahiy mi gönderdik?
30/36 [Her zaman olduğu gibi] insanlara rahmetimizi tattırdığımız zaman buna sevinirler; fakat kendi yapıp-ettikleri sonucunda başlarına bir bela gelince de bütün ümitlerini yitirirler!
30/37 Onlar Allah'ın rızkı dilediğine bol ihsan ettiğini dilediğine ölçülü ve idareli verdiğini görmezler mi? Bunda kuşkusuz inanan insanlar için dersler vardır!
30/38 Öyleyse yakınlarınıza muhtaçlara ve yolculara haklarını verin; bu Allah'ın rızasını kazanmak isteyenler için en doğrusudur: çünkü mutluluğa erecekler onlardır!

....

7/155 Sonra Bizim belirlediğimiz bir vakit (ve yere) gelmek [ve bağışlanma için dua etmek üzere] halkı içinden yetmiş kişi seçti. Ve işte o zaman onları bir sarsıntı yakaladığında  ‘Ey Rabbim!’ diye duada bulundu ‘Eğer dileseydin  daha önce de onları yok ederdin ve [onlarla beraber] beni de. İçimizden birtakım dar kafalıların yaptıklarından ötürü bizi yok edecek misin [şimdi]? [Bütün] bunlar Senin bir sınamandan başka birşey değil; ki onunla dilediğinin sapmasına fırsat verir  dilediğini de doğru yola sokarsın. Bizim velîmiz/yakınımız sensin: öyleyse bizi bağışla  bize acı  çünkü bağışlayanların en hayırlısı sensin!
7/156 Bizim için bu dünyada da  ahirette de iyi ve güzel olanı yaz. Bak işte  pişmanlık içinde Sana yöneldik!’ [Allah] şöyle karşılık verdi: ‘Azabıma dilediğim kimseyi uğratabilirim  ama rahmetim her şeyi kuşatır  bunun içindir ki onu Bana karşı sorumluluk bilincine sahip olan  arınmak için verilmesi gerekeni veren ve ayetlerimize inanan kimselere pay olarak ayıracağım;
7/157 onlar ki  ellerindeki Tevrat'ta ve [daha sonra da] İncil'de tanımlanmış bulacakları Elçi'nin  okuması yazması olmayan Haberci'nin izinden gidecekler; [ve o Elçi ki] onlara yapılması doğru olanı buyurup yapılması yanlış olanı yasaklayacak; yine onlara temiz ve hoş şeyleri helal  kötü ve çirkin şeyleri haram kılacak; onların sırtlarına vurulmuş yükü indirip boyunlarına geçirilmiş zincirleri çözecek. Ve sonuç olarak  o'na inanan  o'nu yüce tutup destekleyen ve yücelerden bahşedilen ışığın ardına o'nunla birlikte düşenler; işte böyleleri  nihaî kurtuluşa  esenliğe erişen kimseler olacak’.

....

24/51 Aralarında [ilahî kitap] hüküm versin diye Allah'a ve O'nun Elçisi'ne çağırıldıkları zaman müminlerin söyleyeceği tek söz: ‘İşittik ve itaat ettik!’ sözü olmalıdır; kurtuluşa esenliğe ulaşan kimseler de işte böyleleridir:
24/52 Çünkü Allah'a ve O'nun Rasûlü'ne itaat edenler Allah'tan korkup O'na karşı sorumluluk duyanlar; işte bunlardır [nihaî] zafere erişecek olanlar!

....

3/102 Siz ey imana ermiş olanlar! Derin bir duyarlıkla Allah'a karşı sorumluluğunuzun hakkıyla bilincinde olun ve O'na kendinizi yürekten teslim etmeden önce ölümün sizi alt etmesine izin vermeyin.
3/103 Hep birlikte Allah'ın ipine sımsıkı tutunun ve birbirinizden kopmayın. Ve Allah'ın size verdiği nimetleri hatırlayın: Siz birbirinize düşman iken kalplerinizi nasıl uzlaştırdı da O'nun lütfu ile kardeş oldunuz; ve ateşli bir uçurumun kenarında [iken] sizi ondan [nasıl] korudu. Bu şekilde Allah mesajlarını size açıklar ki hidayet bulasınız
3/104 ve belki içinizden iyi ve yararlı olana davet eden  doğru olanı emreden  eğri ve yanlıştan alıkoyan bir topluluk çıkar: nihaî kurtuluşa erişecek kimseler  işte bunlar olacak.

....

59/7 Bu beldelerin halkından [ganimet olarak] ne alındıysa Allah hepsini Elçisi'ne devretti [ganimetin tümü] Allah'a ve Elçisi'ne [ölen müminlerin] yakınlarına yetimlere yoksullara ve yolculara aittir; (böyle yapıldı) ki o içinizden [zaten] zengin olanlar arasında dolaşıp duran [bir servet] haline gelmesin. Bu nedenle Elçi size [ondan] ne kadar verirse [gönülden] kabul edin ve size vermediği şey[i istemek]ten kaçının; ve Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun: çünkü Allah misillemesinde çetindir.
59/8 [Böylece bu ganimetlerin bir kısmı] zulüm ve kötülük diyarını terk etmiş olanlar arasındaki yoksullar[a verilecektir:] yurtlarından ve mülklerinden sürülmüş Allah'ın lütfunu ve rızasını arayan ve Allah'a ve Elçisi[nin dâvâsı]na yardım edenler: sözlerinde duranlar işte onlardır!
59/9 Onlardan önce bu yöreyi yurt edinmiş ve (gönüllerine) imanı yerleştirmiş olanlar [arasındaki yoksullara da ganimetin bir kısmı verilecektir] bir sığınak arayışı içinde kendilerine gelenlerin hepsini seven ve başkasına verilmiş olanlara karşı kalplerinde hiçbir haset olmayan aksine kendileri yoksulluk içinde bulunsalar bile diğerlerini kendilerine tercih edenler: işte böyleleri açgözlülükten korunanlardır onlardır mutluluğa ulaşacak olanlar!

....

9/81 GERİDE bırakılan bu [münafık] kimseler  Allah Elçisi'nin [sefer için ayrılmasının] ardından kendilerinin savaştan uzak kalmalarına sevindiler; çünkü  Allah yolunda mallarıyla  canlarıyla savaşmak düşüncesi bunların hoşuna gitmiyor ve [hatta birbirlerine] ‘Bu sıcakta savaşa çıkmayın!’ diyorlardı. De ki: ‘Cehennem ateşi çok daha sıcaktır!’  Tabii  eğer bu gerçeği kavrayabilirlerse!
9/82 Bundan böyle artık az gülsün onlar  çünkü kazandıklarından ötürü çok ağlayacaklar.
9/83 Bundan sonra Allah seni olur ki onlardan bazılarıyla yüz yüze getirirse ve onlar da [seninle birlikte savaşa] çıkmak için iznini isterlerse  (onlara) de ki: ‘Bundan böyle benimle asla (sefere) çıkmayacak ve benimle hiçbir düşmana karşı savaşmayacaksınız! Ma-dem  bir kere evde oturup kalmayı yeğlediniz  öyleyse artık oturup kalmaya devam edin  geride kal[mak zorunda ol]anlarla beraber!’
9/84 Ve onlardan ölen kimsenin asla namazını kılma; mezarı başında da durma sakın: çünkü onlar Allah'ı ve O'nun Elçisi'ni inkara yeltendiler ve bu günah içinde öldüler.
9/85 (O halde) onların dünyevî zenginlikleri ve çocukları[nın çokluğundan umdukları bahtiyarlık] seni imrendirmesin: Allah bütün bunlarla bu dünya [hayatın]da onlara azap etmek ve canlarının hakkı inkar tutumu içinde çıkmasını [sağlamak] istiyor.
9/86 [Gerçekten de hakkı inkar ediyor onlar:] çünkü  vahiy yoluyla: ‘Allah'a inanın ve O'nun Elçisi'yle beraber [O'nun yolunda] savaşın’ diye çağrıldıklarında  onlardan [savaşa katılmaya] pekala güç yetirebilecek durumda olanlar [bile]  ‘bizi bırak  evde kalanlarla birlikte kalalım’ diyerek senden izin istediler.
9/87 Geride kalanlarla birlikte olmayı yeğlediler ve bu yüzden de onların kalpleri mühürlendi; öyle ki  artık hakkı kavrayamazlar.
9/88 Oysa  Elçi ve o'nunla aynı inancı paylaşan herkes [Allah yolunda] mallarıyla  canlarıyla zorlu çabalar ortaya koymaktadır; işte [öte dünyada] en üstün armağanlara kavuşacak olan kimseler böyleleridir; sonu gelmez bir mutluluğa erişecek kimseler de bunlardır!
9/89 Allah  içlerinde derelerin  ırmakların çağıldadığı  yerleşip sonsuza kadar yaşayacakları hasbahçeler hazırlamıştır onlar için; işte en büyük bahtiyarlık budur!

İyilik su gibidir, içmeyen ölür...
27 Ağustos 2010, 04:19:36 ÖS 16
Üye Bilgileri
Rahmetli
Genel Yönetici
*

« Yanıtla #3 :»

9/20 (Ama) inanan  zulüm ve kötülük diyarını terk eden ve Allah yolunda mallarıyla  canlarıyla her türlü çabayı gösteren kimseler(e gelince ) Allah katında en yüksek onur payesi onlarındır; ve onlardır  [sonunda] kazanacak olan!
9/21 Rableri onları kendi katından [doğup gelen] bir rahmetle [kendi] hoşnutluğuyla ve (nihayet) kendilerini kesintisiz bir doyum ve mutluluğun beklediği o hasbahçelerle müjdeliyor.
9/22 İçlerinde ebediyyen yerleşip kalacakları (bahçelerle). Demek ki  katında en büyük ödülü koyan Allah'tır!

....

24/52 Çünkü, Allah'a ve O'nun Rasûlü'ne itaat edenler, Allah'tan korkup O'na karşı sorumluluk duyanlar; işte bunlardır, [nihaî] zafere erişecek olanlar!

İyilik su gibidir, içmeyen ölür...
Sayfa: [1]   Yukarı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.657 Saniyede 19 Sorgu ile Oluşturuldu