Haftanın Konuğu ''Sabiha Ateş Alpat''

Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
anasayfa anasayfa giris kayit
  İslami Düşünce Platformu > HOŞGELDİNİZ > İDP KONUKLARI > Son Konuk > Haftanın Konuğu ''Sabiha Ateş Alpat''
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:

Sayfa: 1 2 [3] 4   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gönderen Konu: Haftanın Konuğu ''Sabiha Ateş Alpat''  (Okunma Sayısı 4150 defa)
0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
12 Kasım 2009, 09:51:09 ÖÖ 09
Üye Bilgileri
müslümanlardan
Süper Aktif Üye

« Yanıtla #30 :»

selamun aleykum,İSLAMIN METODU ,İNSANLARIN DEĞİL,ALLAH IN METODUDUR.ve bu metod peygamberlerin bile insiyatifine bırakılmamış,yeri gelmiş Rabbim Rahman peygamberleri uyarıp tehdit bile etmiş örnek olarak hz.Muhammed(sav) isra 73,74,75 olduğu gibi.Sizce günümüzde Allah adına bu davayı yüklenmişiz diyip insanları iyiliğe davet kötülükten men edmeye çalışanlar vahiy devam etseydi ne tür tehditlerle karşılaşırlardı.

ve mümin kadınların  islami davada yerleri ,meydanlardamı,erkeklerin arkasındamı,önündemi,yok sa yanındamı,veye Allah ın metodunda yeri nerde olması gerekiyor(bayan olduğunuz için bu ikinci sorum,ve)

Yaşadığımız coğrafyada islam dinini samimide olsa anlatmaya çalışanlar müslümanım diyen insanların hayatlarında kıyama kaldıra mıyorlarsa bu İSLAMI ANLATANLARIN ALLAHIN METODUNA KENDİ METODLARINI KATMIŞ OLDUKLARININ GÖSTERGESİ DEĞİLMİ VE,SİZ GERÇEKTEN BEN ALLAH IN METODUNU DİNİ YALNIZ ALLAH A HAS KILARAK ANLATIYORUM DİYEP TAVİZSİZ ANLATA BİLMİŞİM (anlattığınız kadarını) diye biliyormusunuz.

not..Eğer peygamberler Allah ın metoduna katma ve eksiltme(taviz) yapmış olsalardı,hz İBRAHİM atıldığı ateşte yanar,hz MUSA ya deniz yarılmaz hz MUHAMMED E BEDİR ZAFAR DEĞİL ,mağlup olurdu ve diğer peygamberlerede...

bizler bu gun ateşte yanıyor,suda boğuluyor,savaşlarda,mağlup oluyorsak BİZ BU DİNİ ALLAH IN METODUYLA ANLATAMADIK HOCAM,METOD ÜSTÜNE METOD ÇIKARTIK,AMA ARTIK................SELAMUN ALEYKUM

12 Kasım 2009, 02:55:58 ÖS 14
Üye Bilgileri
serzeniş_
zemheri
Süper Aktif Üye

"Kurşuna sitemdir hislerim Ağlıyor Ellerim!"

WWW Offline
« Yanıtla #31 :»

hoşgeldiniz sabiha hocam...
sizi burda görmek cidden çok güzel bir duygu...
ALLAH emeklerinizi zayi etmesin inşaALLAH...
siyasete bakış açınız ve islamda siyaset varmıdır yokmudur bunun hakkında bilgi verebilir misiniz?
günümüzdeki yaşam kalitesinin düşmesini neye veya nelere bağlayabiliriz?
hayatımızda maddi ve manevi dengeyi nasıl koruyacağımız hakkındaki önerilerinizi ve düşüncelerinizi alabilir miyim...
cevablarınız için şimdiden teşekkür ederim...
selametle hocam...

12 Kasım 2009, 06:34:48 ÖS 18
Üye Bilgileri
lacivert
Daimi Üye
**

« Yanıtla #32 :»

Sabiha Hanım, dün akşam TV'de İhsan Eliaçık ve Erol Yarar(Müsiad başkanlarından) arasında geçen karşıt görüşlerle ilgili sizin görüşünüzü merak ediyorum. Erol Yarar islam zengin olmaya engel getirmiyor, zekatını verip gerekli yardımları yaparsan sıkıntı yok diyor. İhsan Eliaçık ise kifayet miktarı dışında olan paranın infak edilmesi gerekir, yoksa haramdır diyor. İslamın zengini aşağı fakiri ise yukarı çekmeyi hedeflediğini belirtiyor. Ayrıca zekatın 1/40 oranında olmadığını Hz.Peygamberin bunu birkaç sahabenin sorusu üzerine onlara özel olarak verdiğini söylüyor. Bu konudaki düşüncenizi paylaşırsanız sevinirim. İslamda; toplumda zenginlerin de fakirlerin de olabileceği mi söz konusudur? Yoksa sosyalizme yakın bir tarzda maddi durumda eşitlik sağlamaya mı çalışılır?
« Son Düzenleme: 12 Kasım 2009, 06:38:20 ÖS 18 Gönderen: lacivert » Logged

Allah katında din İslam'dır. (Âl-i İmran - 19)
12 Kasım 2009, 08:23:32 ÖS 20
Üye Bilgileri
SabihaALPAT
Üye
*

« Yanıtla #33 :»

selamun aleykum,İSLAMIN METODU ,İNSANLARIN DEĞİL,ALLAH IN METODUDUR.

Aleykum selam Kardeşim;

1: vahiy devam etseydi ne tür tehditler olurdu sorusuna cevap veremeyeceğim.Olmayan bir şey üzerine konuşamyız.Allah hükmünü beyan etmiştir,metod dışılara Peygamberimiz nezdinde gereken uyarıları yapmıştır,ikazlarını yapmıştır..Bize düşen mesajı doğru okumaktır...

2:Fitnenin yer yüzünden kalkması görevi kadın erkek her ikisinindir..Fıtraten yamayacakları işler olabilir elbette. Ama bu ilmihale göre değişir diye düşünmekteyim.gerektiğinde önünde,gerektiğinde arkasında ve ya yanında olmalıdır...Yani durum nerede durmasını gerektiriyorsa orada durmalıdır ama  Meşrutiyetinin Allah'tan almış olduğu çizgidir kastımız...

3:Doğru bildiklerimizi dosdoğru söyleme  çabasındayız ama takdir Allah'ındır.. Puanımızı O' verecektir...

Allah Ayaklarımıza ve kalbimize sebat versin

selametle...
Sabiha Hanım, dün akşam TV'de İhsan Eliaçık ve Erol Yarar(Müsiad başkanlarından) arasında geçen karşıt görüşlerle ilgili sizin görüşünüzü merak ediyorum.

Maalesef Tv  izleme imkanım olmadı(olamıyor)..Bu nedenle bahsettiğiniz programı izleyemedim..İhsan eliaçık hocanın bu görüşüne katılmıyorum... Zenginlik de bir imtihan vesilesidir ayrıca.Elbette ki paranın sahibi biz olmak şartıyla(para bize sahip olmamalı)...İslamda  helalınden olmak  ve helale harcamak şartı aranır,miktarın önünde engel olduğunu düşünmüyorum ben...Bu arada sosyalizme karşı çıkarken para kazanmak bizi kapital zihniyete de itmemeli..
selametle...

hoşgeldiniz sabiha hocam...
sizi burda görmek cidden çok güzel bir duygu...
selametle hocam...

Hoşbuldum Kardeşim Çok teşekkür ediyorum,
İslamda elbette siyaset vardır.. Günümüzde sürdürülen politikayı siyasetten ayrı olarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum..Siyaset idare sanatıdır,bu bağlamda İslam'dan başka siyaset kabul etmemiz mümkün değildir....

Yaşam kalitesinden kasıtınız ekonomik ise;
kapıtal,sömürgeci sistemlerin insana sunduğu hangi şey ferahlık sağlamışki!.. Kapital zihniyetin egemen olduğu yerlerin doğal sonucudur..
şayet manevi anlamdaki kaliteyi bahs ediyorsanız bu Vahiyden uzaklaşmış olmamızın bir sonucudur...

Hayatımıza dengenin nasıl kurulacağı kitabımızda açıklanmış olmakla beraber,Biz Dünyada var olan herşeyi kullanabiliriz düşüncesindeyiz ama tek şartla
ALLAH'IN KOYDUĞU  KANUN VE ÖLÇÜLERLE..Bu durumda denge kendiliğinden sağlanacaktır..
Teşekkürlerimle selamlarımı yolluyorum...
..
« Son Düzenleme: 12 Kasım 2009, 09:30:15 ÖS 21 Gönderen: SabihaALPAT » Logged
12 Kasım 2009, 09:09:30 ÖS 21
Üye Bilgileri
siyahî
Aktif Üye

WWW Offline
« Yanıtla #34 :»

Alıntı
Zenginlik de bir imtihan vesilesidir ayrıca.Elbette ki paranın sahibi biz olmak şartıyla(para bize sahip olmamalı)...

sabiha abla,
zaten müslüman böyle bir bilince sahipse doğal olarak İhsan Hoca'nın dediğini yapcaktır. çünkü bunun en güzel örneğini Efendimiz ve ashabta görüyoruz.
« Son Düzenleme: 12 Kasım 2009, 09:24:02 ÖS 21 Gönderen: siyahî » Logged

Yeryüzüne ezilenler varis olacak(Kasas;28/5)
12 Kasım 2009, 09:44:10 ÖS 21
Üye Bilgileri
AhKaff
Daimi Üye
**

« Yanıtla #35 :»

Alıntı
İslamda; toplumda zenginlerin de fakirlerin de olabileceği mi söz konusudur? Yoksa sosyalizme yakın bir tarzda maddi durumda eşitlik sağlamaya mı çalışılır?

İhsan eliaçık'la Erol bey'in karşıt görüşlerini ortaya koydukları programı bende izledim ve orda ihsan beyin söylediği bu ayet cidden tartışmanın merkezine konacak bir ayetti diye düşünüyorm.

Allah rızık alanında bir bölümünüzü diğerlerinizden üstün kıldı. Üstün konumdakiler rızıklarını, buyrukları altındaki yoksullarla paylaşmıyorlar ki, herkes eşit geçim düzeyine kavuşsun. Acaba Allah'ın nimetlerini inkar mı ediyorsunuz?
[/b]

Birde Rabbin bildirdiği şu ayeti de hesaba katacak olursak ihsan eliaçıkın savının haklılığı noktasında düşünmeye başlıyor insan.

[009.034] Ey inananlar! Hahamlar ve rahiplerin çoğu, insanların mallarını haksızlıkla yerler. Allah yolundan alıkoyarlar. Altın ve gümüşü biriktirip Allah yolunda sarf etmeyenlere can yakıcı bir azabı müjdele.

ayrıca erol bey programda zenginliğn meşruluğunu ispat için hz.osman'ın mal varlığını öne sürdü.kuranı sahabinin bizden daha iyi anladığını ve değerlendirdiğini inkar edemeyiz dedi.bende bu görüşünde ona katıldım lakin gözden kaçırılan bir gerçek vardı ki o da sahabinin hatalardan beri olmadığı.onları elbette ki örnek alıcaz ama öyle vakıalar var ki sırf sahabi uyguladı diye örnek alınması mümkün değil.mesela gene hz.osman'dan bir örnek verelim;o malumunuz üzere yönetimde kendi akrabalarını kadrolaştırıyordu halbu ki kuranda işi ehline verin der Yüce Rab.dolayısıyla hz.osmanın uygulaması diye ve osmanda sahabilerden hatta peygamberimizin duble damadı diye diye asabiye kokan bu tutumunu meşru görmemiz mümkün değil diye düşünüyorum.bu bakımdan onun zenginliği de eleştirilebilir.yanlış anlaşılmasın elbete ki Hz.Osman'ı yermek değil muradımız sadece geçmişten ders alma bakımından onu irdeliyoruz.

bilmem yanlış mı düşünüyorum hocam?bu görüşlerimi değerlendirirseniz sevenirim..
measselame..

Önümde iki yol vardı ben az kullanılmış olanı seçtim..
13 Kasım 2009, 09:10:45 ÖÖ 09
Üye Bilgileri
SabihaALPAT
Üye
*

« Yanıtla #36 :»

Alıntı
İslamda; toplumda zenginlerin de fakirlerin de olabileceği mi söz konusudur? Yoksa sosyalizme yakın bir tarzda maddi durumda eşitlik sağlamaya mı çalışılır?

İhsan eliaçık'la Erol bey'in karşıt görüşlerini ortaya koydukları programı bende izledim ve orda ihsan beyin söylediği bu ayet cidden tartışmanın merkezine konacak bir ayetti diye düşünüyorm.

Allah rızık alanında bir bölümünüzü diğerlerinizden üstün kıldı. Üstün konumdakiler rızıklarını, buyrukları altındaki yoksullarla paylaşmıyorlar ki, herkes eşit geçim düzeyine kavuşsun. Acaba Allah'ın nimetlerini inkar mı ediyorsunuz?
[/b]

Birde Rabbin bildirdiği şu ayeti de hesaba katacak olursak ihsan eliaçıkın savının haklılığı noktasında düşünmeye başlıyor insan.

[009.034] Ey inananlar! Hahamlar ve rahiplerin çoğu, insanların mallarını haksızlıkla yerler. Allah yolundan alıkoyarlar. Altın ve gümüşü biriktirip Allah yolunda sarf etmeyenlere can yakıcı bir azabı müjdele.

ayrıca erol bey programda zenginliğn meşruluğunu ispat için hz.osman'ın mal varlığını öne sürdü.kuranı sahabinin bizden daha iyi anladığını ve değerlendirdiğini inkar edemeyiz dedi.bende bu görüşünde ona katıldım lakin gözden kaçırılan bir gerçek vardı ki o da sahabinin hatalardan beri olmadığı.onları elbette ki örnek alıcaz ama öyle vakıalar var ki sırf sahabi uyguladı diye örnek alınması mümkün değil.mesela gene hz.osman'dan bir örnek verelim;o malumunuz üzere yönetimde kendi akrabalarını kadrolaştırıyordu halbu ki kuranda işi ehline verin der Yüce Rab.dolayısıyla hz.osmanın uygulaması diye ve osmanda sahabilerden hatta peygamberimizin duble damadı diye diye asabiye kokan bu tutumunu meşru görmemiz mümkün değil diye düşünüyorum.bu bakımdan onun zenginliği de eleştirilebilir.yanlış anlaşılmasın elbete ki Hz.Osman'ı yermek değil muradımız sadece geçmişten ders alma bakımından onu irdeliyoruz.

bilmem yanlış mı düşünüyorum hocam?bu görüşlerimi değerlendirirseniz sevenirim..
measselame..

Ahkaff Kardeşim;
Düşüncelerimi sormuşsunuz, her ne kadar buradan insanın tam olarak kendisini ifade etmesi zor olsa da bu konudaki görüşlerimi aktarmaya çalışayım...

Son zamanlarda TÜRKİYELİ Entel abilerimiz illa da yeni bir söylem ortaya koyabilmek için çok ciddi gayret sarf ettikleri ortadadır...Ülke çapında olan bir organızede de bu entel abilerimizden birisi "Salih'in devesi yoktur" demişti..Bu cidden garipsenecek bir durumdur...Açıktır İslam'ın üç ana esası vardır,
İMAN
AMEL
AHLAk..Küfrün hakim olduğu yerlerde fesadın yayılması da kaçınılmaz bir sondur. Böyle bir ortamda gereksiz tartışmalarla MÜSLÜMANLARIN oyalanması  ne kadar doğrudur?!...

SaHabe neslinin masum olmadığı aşıkardır,bu zaten  insan olma özelliğine aykırıdır..Elbette yanlışlar olmuştu, son dönemlerde de ciddi  yanlışlara imza atıldığı doğrudur(emevi-abbasi ve ya HZ.Osman' dönemi ve sonrası buna örnektir)..Ancaak  bu zamanın Müslümanına ne oluyor ki  cidden Dava adına ortaya  bir şey koyamadan,o neslin yaptığı  fedakarlık ve çabanın  yarısını bile  (nefsinde dahi) gerçekleştirmekten acizken cidden davaya bir faydası olmayacak tartışmaları ekranlardan sürdürebilmektedirler...Siz haklısınız öyle olaylar varki sahabe yaptı diye yapamayız,katılıyorum  ancak benim bir prensibim var onu sizlerle paylaşmak istiyorum,günümüzde  o kadar kendine cemaat adı veren topluluklar var ki,cidden  itikaden sorunlulular buna rağmen (hakkı ortaya koymak hariç) bu toplulukların yaptıkları  performansı  ortaya koymadıktan sonra onları eleştirme hakkını kendimde bulamıyorum...Bu nedenle Hz. Osman ve ya bir başka sahabenin başından sonuna  yaptıkları davayı ayakta tutma çabalarının  yarısını bile ortaya koyamadan onlara laf söyleyenlere katılmıyorum...
BUna bir örnek Bu ENTEL abilerden bir tanesi program yaptığım radyoya gelmiş yine zorlama düşüncelerle ortaya  yeni fikirler  koyuyorlardı.. Radyo müdürünün odasının kapısını  "Hoşgeldiniz" için tıkladığımda  inanın  hiç abartısız sigara dumanından  oda da bir bulut oluşmuş gibiydi. Bu ortamda İslam davasının  mücadelesi için laf yapılıyordu! ve de eskileride eleştirerek!.. ...Yine  bir derneğin  özel seminerine katılmam için davet alıp, gitmiştim.. Orada   Modayı dahi terk edememiş  müslüman bir hanım, o günkü şartlarda HİCRETi gerçekleştirmiş sahabelerin hatalarından bahs ediyor, sözde  tahlil yapıyordu.. Mekkenin fethine hazırlanırken  Mektup yazan sahabeyi eleştiren  Hz Ömer'i Rasulullah (sav)  susturmuş davaya emeği  geçen bu sahabenin emeğine saygı duymuştu..Elbette ki biz davanın yükünü taşırken, davamızın işini yaparken TARİHİ tahlil etmeliyiz ve gereken önlemleri alarak ona göre tebdirli olmalıyız..Yoksa Sahabeyi ekran başlarında  eleştirenlerin söyledikleri bana inandırıcı gelmemektedir..

Zenginlik meslesine gelince;
Önce Bİr MÜ'min ve Muvahhid dünyada niçin var olduğunu bilir. Ve ne için yaşadığını da. Dolayısıyla zenginliğin ne olduğuna ve nasıl harcaması,nereye harcaması gerektiğininde farkındadır...Muvvahidlerin fabrikalarının olmasının ne sakıncası olabilir ki.işçiyi koruyup kollayan bir zengini düşünün!..Örnekleri çoğaltmak mümkün,ben miskin anlayışları benimsemiyorum. Bir hırka bir tas çorba anlayışı yanlıştır.İslamda zenginliğin önünde engel yoktur yeterki MUvahhid olmanın farkında olunsun!...
Bu arada  ayetlerin numaralarını yazabilirsen nuzul sebeplerine  bakıp ne için  ve neyi kast ettiğini öğrenmek istiyorum güzel kardeşim..

selametle dua ile..
« Son Düzenleme: 13 Kasım 2009, 09:16:20 ÖÖ 09 Gönderen: SabihaALPAT » Logged
13 Kasım 2009, 04:52:28 ÖS 16
Üye Bilgileri
ilahisevda
Daimi Üye
**

« Yanıtla #37 :»

selamun aleykum .
değerli ablamız saygı değer sabiha alpat sizleri idp de görmek mutluluk vericidir. hoş safa geldiniz.
zeynep-der'in çalışmalarını sık sık olmasa da takip etmekteyim Allah cc çalışmalarınızı bereketlendirsin.
 sorum şu? yaşadığımız toplumda Müslüman kadınlarda kendini gösteren kimlik sorununun giderilmesi noktasında neler yapılmalıdır? yani sözde islamcı olarak kendilerini topluma lanse eden Müslüman kadınları islami şahsiyeti ortaya koyamam sorununun giderilmesi için neler önerirsiniz.
şimdiden teşekkür ederim Allah cc çalışmalarınızı bereketlendirsin inşallah.
13 Kasım 2009, 08:35:31 ÖS 20
Üye Bilgileri
SabihaALPAT
Üye
*

« Yanıtla #38 :»

selamun aleykum .
değerli ablamız saygı değer sabiha alpat sizleri idp de görmek mutluluk vericidir. hoş safa geldiniz.
zeynep-der'in çalışmalarını sık sık olmasa da takip etmekteyim Allah cc çalışmalarınızı bereketlendirsin.
 sorum şu? yaşadığımız toplumda Müslüman kadınlarda kendini gösteren kimlik sorununun giderilmesi noktasında neler yapılmalıdır? yani sözde islamcı olarak kendilerini topluma lanse eden Müslüman kadınları islami şahsiyeti ortaya koyamam sorununun giderilmesi için neler önerirsiniz.
şimdiden teşekkür ederim Allah cc çalışmalarınızı bereketlendirsin inşallah.

aleykum selam kardeşim..Bu sıcak ortama davet edildiğim için  onur duydum..Vesile olanlara ve sizlere teşekkürlerimi ileteyim bir kez daha!..

Hızla  kimlik kaybı yaşanıyor olması mü'min biri olarak bizleride endişelendiriyor..Çok ciddi poragmlarla TEVHİD konusunda bilinçlendirme çabalarına hız verilmeli ve her bir mümin üzerine düşeni yapma çabası içerisinde olmalıdır..Kimlik ;Kişinin kim olduğu, kişilik ise; kim olduğuyla uyumlu söz ve davranışlardır..BUradan hareketle  eriyen kimlikler ile kişiliklerinde gittiği gerçeğini hatırlatıcı eğitim çalışmalarımızın olması gerek..Net duruş önemlidir."din de zorlama yoktur" ayeti kimlik tercihi içindir. Şimdilerde ne yardan ve ne de serden geçilebiliyor..Yani ne islam kimliğinden vaz geçiliyor ve ne de zamanın fitnesi olan modern yaşam dedikleri batı tarzı hal ve davranışlardan...İnsanın önce kendisine dürüst olması ve kim olduğunu mertçe cevaplaması , sonrada kendisiyle kavgalı olmaması gerekirken,  git gide kendine yabancılaşan insanların sayısı gittikçe artıyor ne yazık ki!...

Bu durumun farkında olanların boşa  geçirecek  zamanları yoktur..Eğitim çalışmalarına hız vererek TEVHİD' ilmini ilk sıraya koymalı ve çabanın bizden sonucu yaratacak olanın Allah olduğunu unutmayarak, umutsuzluğa kapılmadan devem etmek gerek...

selam ve dualarımı yolluyorum..
« Son Düzenleme: 14 Kasım 2009, 09:51:14 ÖÖ 09 Gönderen: SabihaALPAT » Logged
13 Kasım 2009, 10:32:14 ÖS 22
Üye Bilgileri
erbaiin
Süper Aktif Üye

« Yanıtla #39 :»

hocam yeni kitap çalışmanız varmı ?
varsa içeriği ve  şu anki durumu hakında bilgi verebilirmisiniz.
14 Kasım 2009, 09:54:40 ÖÖ 09
Üye Bilgileri
SabihaALPAT
Üye
*

« Yanıtla #40 :»

hocam yeni kitap çalışmanız varmı ?
varsa içeriği ve  şu anki durumu hakında bilgi verebilirmisiniz.

Değerli Kardeşim;
İnşaAllah çok yakında "Kur'an'ın Gölgesinde" adlı  kitabımız piyasada olacak..Roman tarzı olmayan ilk kitabımız..Projede ise üzerinde  durduğumuz iki kitap daha var...Okuyucumuzdan bu tarz içinde puan alabilirsek devam edeceğiz nasipse...

selam ve dualarımla..
14 Kasım 2009, 10:25:28 ÖÖ 10
Üye Bilgileri
Qani
Aktif Üye

« Yanıtla #41 :»

"Müslüman kadınlarda kendini gösteren kimlik sorununun giderilmesi noktasında neler yapılmalıdır? "

Merhabalar Sabiha hanım,

Müsdenizle bu soruyu biraz farklılaştırarak bende sormak istiyorum.
"Müslüman kadınlar" diye belirtilen kadınların kimlik sorunu nasıl bir sorundur acaba?

Müslüman kadınların dışında kalanları hristiyan, musevi, ateist vb. diye mi algılamalıyız yoksa, az dindar-çok dindar diye mi düşünmeliyiz?

"batı tarzı hal ve davranışlar" derken kadının yaşama erkek kadar katılması, eşit roller oynaması, yani sosyal, ekonomik ve siyasal alanda eşit bir şekilde var olabilmesi için nasıl bir mücadele gereklidir?
14 Kasım 2009, 08:30:49 ÖS 20
Üye Bilgileri
SabihaALPAT
Üye
*

« Yanıtla #42 :»

"Müslüman kadınlarda kendini gösteren kimlik sorununun giderilmesi noktasında neler yapılmalıdır? "

Merhabalar Sabiha hanım,

Müsdenizle bu soruyu biraz farklılaştırarak bende sormak istiyorum.
"Müslüman kadınlar" diye belirtilen kadınların kimlik sorunu nasıl bir sorundur acaba?

Müslüman kadınların dışında kalanları hristiyan, musevi, ateist vb. diye mi algılamalıyız yoksa, az dindar-çok dindar diye mi düşünmeliyiz?

"batı tarzı hal ve davranışlar" derken kadının yaşama erkek kadar katılması, eşit roller oynaması, yani sosyal, ekonomik ve siyasal alanda eşit bir şekilde var olabilmesi için nasıl bir mücadele gereklidir?

Merhaba Qani;

Müslüman kadınların yaşadığı sorun nasıl bir sorundur diyorsunuz!...

İslam inancı "Tevhid" kelimesinde özetlenmiş,bir yaşam tarzını,dünya görüşünü ifade eder..Daveti tüm inasanlaradır. Zorlamadan sunum yapar(tebliğ) Kİ; bu tüm ideolojiler için de aynıdır, kendilerini ortaya koyarlar kabul eden  kimlik tercihini yapmış olur. Kabul ettiği kimliğin gereklerini yapması şüphesiz şahsiyetli,kişilikli olmasının doğal bir sonucu olur.Kimlik ile davranış biçiminin uyumu elbette neyi,niçin tercih yaptıklarının farkında olmalarıyla,(bilinç/şuur/ )alakalıdır...Sadece kadınlara has kılınması şüphesiz haksızlık olur son zamanlarda bu bilinç şuur düzeyinin düşük olmasından kaynaklanan kimlik ile davranışın uyuşmazlığıdır kastımız..

diyorusnuz!

Kim  kendini nasıl tanımlıyorsa öyledir.Yeterki tanımlayabilsin.Herkes kendi kimliğine kendisi karar verir be inanç özgürlüğü ile alakalı bir durumdur..Biz kendisini müslüman olarak tanımlayıp,tercihini İslam'dan yana yaptığını iddia ettikleri halde  uyumsuz davrananları kast etmiştik..

batı tarzı hal ve davranışlar" derken kadının yaşama erkek kadar katılması, eşit roller oynaması, yani sosyal, ekonomik ve siyasal alanda eşit bir şekilde var olabilmesi için nasıl bir mücadele gereklidir?

sorularınızın tamamı kişinin dünya görüşü ile alakalı...Tercihlerinin farkında olmayanlar için söyleyecek sözüm yok,kim hangi dünya görüşünü tercih ediyorsa ona göre sosyal,kültürel,siyasal vb..alanlarda  o tercihe göre yerini alır ve mücadelesini yapar...Hangi ideolijiyi kabul ediyorsa onun ön gördüğüne göre  hareket eder ki; Bu durumda tercih ettiği ideoloji onun ilah'ı pozısyonunda olur!...Mü'minler ise tek ilah olarak Allah'ı kabul edendir.Allah cc, mü'min'in sosyal,siyasal,kültür,ekonomik,sanat kısacası hayatının her alanına hükmedendir...Sadece O'ndan alır emirleri kendisi gibi kul olan yaratılmış birinden değil..Allah sosyal hayattan,siyasi hayattan,kültürel hayattan kadını çekmemiştir. Ölçüler koymuş o ölçüler dahilinde kadın hayatın her alanında vardır.. Mücadele şeklide  bu ölçüler dahilinde olmalıdır..Özgürlük düşmanları inanca yasak getridiklerinden beridir ki müslüman kadın  sosyal hayatta inancıyla var olamamaktadır. Bu durum ya eve kapanmasına ya da taviz vermesine sebep oldu..Eşitlik için de bir çift söz edeyim asloolan ADALETTİR. her eşitlik adelet değildir bilakis bazı eşitlikler zulmü ve haksızlığıda beraberinde getirir...

« Son Düzenleme: 14 Kasım 2009, 08:31:31 ÖS 20 Gönderen: SabihaALPAT » Logged
15 Kasım 2009, 05:32:26 ÖS 17
Üye Bilgileri
lacivert
Daimi Üye
**

« Yanıtla #43 :»

Hocam şu ana kadar sorularıma verdiğiniz cevaplardan dolayı teşekkür ederim.Diğer sorular ve cevaplardan da istifade ettim. AllahCC) razı olsun. Rabbim ilminizi artırsın.

Sabiha Hanım, kaza ve kaderi nasıl açıklarsınız? Örneğin ben hasta olup öleceksem, bu kaderimde varsa, gerekli önlemleri almamın bir önemi var mı? Almamamın sorumluluğu var mıdır?

Allah katında din İslam'dır. (Âl-i İmran - 19)
16 Kasım 2009, 10:32:44 ÖÖ 10
Üye Bilgileri
Qani
Aktif Üye

« Yanıtla #44 :»

Teşekkür ederim.

Müslüman kadınların kimlik sorunları burada tam olarak açık değil, yani böyle bir sorunun var olduğunu siz mi düşünüyorsunuz yoksa tevhid inancına uymayan kadınların bir kimlik sorunu olduğunu mu söylüyorsunuz? Yani bu bir kimlik sorunuysa bir kadın hem müslüman hemde batı tarzı bir yaşam süremez mi? sözgelimi türkiyede liberal bir piyasa hakim iken bir sosyaliste neden esnaflık yapıyorsun diyebilir miyiz? aynı şekilde serbest piyasa ekonomisiyle kuranı beraber yaşamak zorunda kalan toplumların bazı çelişkili kimliklere bürünmeleri doğal değil mi?

bir şey eklemek istiyorum.
Eşitlik ve adalet birbirine tercih edilecek şeyler midir? eşitliğin olmadığı yerde kim adalet dağıtacak? adaletin olmadığı yerde eşitlikten söz edilebilir mi? "İlahi adalet" beklentisiyle insanlar arasındaki "dirlik-düzen" sağlanabilir mi?!
« Son Düzenleme: 16 Kasım 2009, 10:33:00 ÖÖ 10 Gönderen: Qani » Logged
Sayfa: 1 2 [3] 4   Yukarı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.173 Saniyede 21 Sorgu ile Oluşturuldu