Kur'an Soruları-2

Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
anasayfa anasayfa giris kayit
  İslami Düşünce Platformu > KUR´AN-I KERİM (Bilgi Platformu) > Kur´an-ı Kerim > Kur'an Soruları > Kur'an Soruları-2
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:

Sayfa: 1 2 3 [4]   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gönderen Konu: Kur'an Soruları-2  (Okunma Sayısı 2294 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
12 Ocak 2010, 03:57:35 ÖS 15
Üye Bilgileri
Leyl
Daimi Üye
**

WWW Offline
« Yanıtla #45 :»

Ve aleyküm selam

Aslında Soruyu  okuduğumda benimde cevabım ‘’C’’ şıkkı yönünde oldu.

Yalnız , eski koltuğunu beğenmediği için yenisiyle değiştiren kişi ile ,yine aynı eski koltuğunu ,kendisine göre yıpranmış olduğu için değil de mecburiyetler gereği  infak eden kişi arasında da fark olamaz mı ?Baktığınızda görünüşte eskidir ,fakat kullanılabilecek kadar sağlamdır ve kullanan kişiye göre ise o eşya hala ilk günkü gibi güzel ve özeldir (benim gibi eşyayla  ruhsal bir bağ kuranlar vardır herhalde bir yerlede) Smiley Ev değiştirmiştir,yeri yoktur ,evdeki  kişi sayısı artmıştır vs.  sebepler olabilir mesela.

Hüküm:

Sakın kendiniz göz yummadan almayacağınız, adi ve kalitesi bozuk şeyleri vermeye kalkışmayın.

Bu ayetin ilk nüzul sebebi hakkında çeşitli rivayetler yapılmıştır. Kur'an'ın karşı karşıya kaldığı hayatın hakikatini ve ruhları arındırıp kendi düzeyine çıkartmak için giriştiği çabanın hakikatını gözler önüne getirmek için bu rivayetleri hatırlatmakta bir sakınca yoktur.
İbn-i Cerir, Berra b. Azib'e dayandırarak şöyle rivayet eder. Berra der ki: "Bu ayet Ensar hakkında nazil olmuştur. Ensar, hurmaları toplama zamanı geldiğinde henüz olgunlaşmamış olanları toplayıp Resulullah'ın mescidinde iki direk arasında ipe asarlardı. Muhacirlerin fakirleri de bunlardan yerdi. Onlardan biri ham hurmaların arasına caiz olduğunu sanarak çürük olanlarını da katmıştı. Bunun üzerine yüce Allah böyle yapanları kınayan şu ayeti indirdi:

"...Adi şeyleri infak etmeye kalkışmayın..."

Aynı hadisi, Hakim de Berra'dan rivayet eder ve "Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahih olmasına rağmen ikisi de rivayet etmemiştir"der.
İbn-i Ebu Hatem bir başka yoldan Berra'ya dayandırarak şöyle rivayet eder: "Bizim hakkımızda nazil oldu. Hepimiz hurma sahibi idik. Adam, az çok ne varsa hurmasından getirirdi. Bazısı hurma salkımlarını getirir, mescitte bir yere asardı. Ehl-i Suffe'nin yiyeceği olmazdı. Onlardan biri acıktığında gelir, bastonu ile vurur, .olgunlaşmış veya olgunlaşmamış düşen hurmayı yerdi. İyiliği arzu etmeyen birtakım kimseler de en kötü salkımları ve hatta dalından kopmuş olanları da getirip asarlardı. Bunun üzerine şu ayet nazil oldu; `...Kendiniz göz kapamadan alamayacağınız adi şeyleri infak etmeye kalkışmayın.' Ardından Hz. Peygamber `Sizden biriniz hediye edildiğinde gözü kapalı olamayacağı ya da ancak utancından alabileceği şeylerin benzerini infak etmeye kalkışmasın.' Bundan sonra herbirimiz yanındakilerinin en iyisini getirirdi."

Seyyid kutub- Fizilal’il Kur’an

Ayete göre infakta ölçü ilk önce ben/biz’den başlıyorsa ,infak ettiğimin bana verilse ne düşünüp hissettireceğidir  buradaki en önemli kıstası sanırım.

En azından benim için güzel bir tefekkür oldu.

Teşekkürler  ve Allah(c.c) razı olsun Elemin.

Selam ve dua ile...

12 Ocak 2010, 04:23:37 ÖS 16
Üye Bilgileri
FECR
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #46 :»

SORUMDA ŞU;

YARIN EN SEVDİĞİNİZ EŞYA VEYA HAYIRLI İLİMLERDEN GÖNLÜNÜZDEN KOPTUĞU KADAR HİBE ETMEYE VARMISINIZ?

Wink

Burda soru görmüyorum  Smiley
Sadece bir teklif var.
Bu bölümü Kur'anla ilgili sorularla doldurmaya çalışalım inş.

Şimdi Elemin sorusuna gelince;cevaplar kişinin bakış açısına göre değişebilir.
Yanlış olan nedir?
A şıkkı için:İnsan niçin koltuk alma ihtiyacı hisseder veya hissetmeli midir acaba?.Hislerimize yön veren etkenler ne olmalıdır?.Bir eşya alırken Kur'an ve sünnet ölçümüz ne olmalıdır diye düşünmemiz gerekir herhalde.Müslümanların kapital ve tüketim kültürün etkisiyle her sene eşya değiştirmesini Kur'an ve sünnette lehte bir delilini bulamayız herhalde.
B-şıkkı için,eğer evinde koltuğunu eskidiğinden dolayı değiştirme fikri varsa,eski koltuğunu odun yapması uygun bir davranış olmaz.Evinde oturacak eşyası olmayan birine vermesi daha uygun olur.Ama bunu zekat niyetiyle vermesi olmaz.
C-şıkkı için ise komşusuna bu tür verdiği mallar zekat kısmına girmez,ama hayır,sadaka kısmına girer.
D.şıkkı için ise;koltuğu tavan arasına koymak ise çok gereksiz bir davranış olur.Böceklerin-farelerin Smiley yemesine zemin hazırlanmış olur.

Tüketim kültürünün oluşturduğu anlayışların veya sorunlarına Kur'ani çözüm bulmaktan önce,tüketim kültürümüzün Kur'ana ve sünnete uygunluğunu göz önüne almamız gerekir herhalde.

Selam Hidayete Tabi Olanlara

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
12 Ocak 2010, 04:33:32 ÖS 16
Üye Bilgileri
Elemîn
Daimi Üye
**

« Yanıtla #47 :»

Ve aleyküm selam

Aslında Soruyu  okuduğumda benimde cevabım ‘’C’’ şıkkı yönünde oldu.

Yalnız , eski koltuğunu beğenmediği için yenisiyle değiştiren kişi ile ,yine aynı eski koltuğunu ,kendisine göre yıpranmış olduğu için değil de mecburiyetler gereği  infak eden kişi arasında da fark olamaz mı ?Baktığınızda görünüşte eskidir ,fakat kullanılabilecek kadar sağlamdır ve kullanan kişiye göre ise o eşya hala ilk günkü gibi güzel ve özeldir (benim gibi eşyayla  ruhsal bir bağ kuranlar vardır herhalde bir yerlede) Smiley Ev değiştirmiştir,yeri yoktur ,evdeki  kişi sayısı artmıştır vs.  sebepler olabilir mesela.

Hüküm:

Sakın kendiniz göz yummadan almayacağınız, adi ve kalitesi bozuk şeyleri vermeye kalkışmayın.

Bu ayetin ilk nüzul sebebi hakkında çeşitli rivayetler yapılmıştır. Kur'an'ın karşı karşıya kaldığı hayatın hakikatini ve ruhları arındırıp kendi düzeyine çıkartmak için giriştiği çabanın hakikatını gözler önüne getirmek için bu rivayetleri hatırlatmakta bir sakınca yoktur.
İbn-i Cerir, Berra b. Azib'e dayandırarak şöyle rivayet eder. Berra der ki: "Bu ayet Ensar hakkında nazil olmuştur. Ensar, hurmaları toplama zamanı geldiğinde henüz olgunlaşmamış olanları toplayıp Resulullah'ın mescidinde iki direk arasında ipe asarlardı. Muhacirlerin fakirleri de bunlardan yerdi. Onlardan biri ham hurmaların arasına caiz olduğunu sanarak çürük olanlarını da katmıştı. Bunun üzerine yüce Allah böyle yapanları kınayan şu ayeti indirdi:

"...Adi şeyleri infak etmeye kalkışmayın..."

Aynı hadisi, Hakim de Berra'dan rivayet eder ve "Buhari ve Müslim'in şartlarına göre sahih olmasına rağmen ikisi de rivayet etmemiştir"der.
İbn-i Ebu Hatem bir başka yoldan Berra'ya dayandırarak şöyle rivayet eder: "Bizim hakkımızda nazil oldu. Hepimiz hurma sahibi idik. Adam, az çok ne varsa hurmasından getirirdi. Bazısı hurma salkımlarını getirir, mescitte bir yere asardı. Ehl-i Suffe'nin yiyeceği olmazdı. Onlardan biri acıktığında gelir, bastonu ile vurur, .olgunlaşmış veya olgunlaşmamış düşen hurmayı yerdi. İyiliği arzu etmeyen birtakım kimseler de en kötü salkımları ve hatta dalından kopmuş olanları da getirip asarlardı. Bunun üzerine şu ayet nazil oldu; `...Kendiniz göz kapamadan alamayacağınız adi şeyleri infak etmeye kalkışmayın.' Ardından Hz. Peygamber `Sizden biriniz hediye edildiğinde gözü kapalı olamayacağı ya da ancak utancından alabileceği şeylerin benzerini infak etmeye kalkışmasın.' Bundan sonra herbirimiz yanındakilerinin en iyisini getirirdi."

Seyyid kutub- Fizilal’il Kur’an

Ayete göre infakta ölçü ilk önce ben/biz’den başlıyorsa ,infak ettiğimin bana verilse ne düşünüp hissettireceğidir  buradaki en önemli kıstası sanırım.

En azından benim için güzel bir tefekkür oldu.

Teşekkürler  ve Allah(c.c) razı olsun Elemin.

Selam ve dua ile...

SELAMUN ALEYKUM

LEYL KARDEŞİM PAYLAŞIMINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER.

ÖRNEĞİN BİR ÇOCUĞUNUZ VAR VE ÇOCUĞUNUZUN AYAKLARI BÜYÜDÜ VE AYAKKABI DAR GELİYOR ( ELBİSEDE DE AYNI ) TABİİ Kİ KOMŞUNUZA HİBE EDEBİLİRSİNİZ , HATTA ETMELİSİNİZ DE SEVAPTIR. ESKİ DE OLSA EĞER COCUK BÜYÜMESEYDİ KULLANACAK İDİYSENİZ BUNU TASADDUK EDEBİLİRSİNİZ. ÖNEMLİ OLAN KENDİ BEĞENMEDİĞİNİZ ŞEYİ VEYA BİR EŞYAYI DİĞER MÜSLÜMAN KARDEŞİNİZE LÂYIK GÖRMEK Kİ BU BENCE YANLIŞ. BEN BUNU VURGULAMAYA ÇALIŞTIM. YANİ BEN O ESKİ KOLTUĞU YAKAR ISINIRIM VEYA YOK PAHASINA DA OLSA SATAR PARASINI YERİM AMA KOMŞUMA HİBE EDEMEM DİYE DÜŞÜNÜYORUM.TABİİ Kİ BUNLAR BENİM DÜŞÜNCE VE İNANIŞLARIM OLUP KARŞI GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELERE DE SAYGI DUYUYORUM.   SORU HAZIRLAMA KONUSUNDA BİR ACEMİ OLARAK DA ŞIKLARDA ÇOK ZORLANDIM AÇIKÇASI Smiley  TAM HAKKINI VEREBİLDİĞİMİ DE SANMIYORUM. KARDEŞLERİM KUSURA BAKMASIN.

BİR DE ŞU VAR Kİ KULLANILABİLİR BİR KOLTUK DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ ? VARSIN ESKİ OLSUN /  RENGİ SOLSUN ? İSRAF OLMAZ MI ?  BU DA OLAY AYRI  BİR TARTIŞMA KONUSU.YANİ BU KONUYLA KARŞILAŞTIRMAMAK / KARIŞTIRMAMAK LÂZIM DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

ALLAH (CC)'NA EMANET OLUNUZ.

NOT : BU MESAJ FECR KARDEŞİMİN MESAJI OKUNMADAN HAZIRLANMIŞTIR.
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2010, 04:37:44 ÖS 16 Gönderen: Elemîn » Logged
12 Ocak 2010, 06:54:34 ÖS 18
Üye Bilgileri
kardelen
Aktif Üye

« Yanıtla #48 :»

ozaman soru sorayım fecr abicim...

kuranı kerimi yattığımızodada başucumuza asıyor veya sehpanın üzerne koyuyoruz bu  şekilde yatıyoruz.

mesela benim yattığım odada dini levha var alah yazılı levha her gece yatarken indiriorum sabah asıorum  içime sinmio levha asılıyken ben ayaklarımı uzatamıorum ona doğru...

bunun mahzuru varmı? ???raştırfdım ama tatmin edici cvblar bulamadım....
13 Ocak 2010, 09:48:53 ÖÖ 09
Üye Bilgileri
chamdali
Daimi Üye
**

WWW Offline
« Yanıtla #49 :»

ozaman soru sorayım fecr abicim...

kuranı kerimi yattığımızodada başucumuza asıyor veya sehpanın üzerne koyuyoruz bu  şekilde yatıyoruz.

mesela benim yattığım odada dini levha var alah yazılı levha her gece yatarken indiriorum sabah asıorum  içime sinmio levha asılıyken ben ayaklarımı uzatamıorum ona doğru...

bunun mahzuru varmı? ???raştırfdım ama tatmin edici cvblar bulamadım....

Selam,

Soruya sn Fecr yanıt verecektir mutlaka ama ben dilime geleni söyleyeyim müsaadenizle;

Çözüm önerisi bir; tüm levhaları toptan indirmek.

Çözüm önerisi iki; levhaları indirmemek, bakışımızı / paradigmamızı değiştirmek.

Kutsal olan yalnızca Allah' tır. Mushaf ve Allah ismi yazılı levhalar kutsal değildir. Eğer bunlar Allah' ı hatırlatan şeyler denirse Onu hatırlatmayan şey mi var derim?

Kur'an, Onun kelamı; mushaf kelamı barındıran insan ürünü.
Levhadaki "Allah" yazısı sadece bir yazı.

Allah ise bizatihi bilişiyle, işitişiyle, görüşüyle daima bizle beraber. Kitabi ifadesiyle "şahdamarımızdan daha yakın" ya da "kişi ile kalbi arasına girer".

Eğer ayaklarımızı uzatamayacaksak bunlar daha geçerli sebepler,

Kanaatimce.

Selamlar Smiley

Hayatın kazası olmaz!
13 Ocak 2010, 10:28:08 ÖÖ 10
Üye Bilgileri
Rahmetli
Genel Yönetici
*

« Yanıtla #50 :»

Yıllar önce fakülte yıllarında bir arkadaşımız vardı. Birlikte sabah namazı kılardık cemaatle. Kimimiz pijamayla, kimimiz eşofmanla gelir saf tutardı yurtta yatakhanemizde yaptığımız mescidde...
Bir arkadaşımız vardı ki, tam takım elbiselerini giyer öyle gelir saf tutardı. Ve şöyle derdi bizlere: "Şu üstünüzdeki kıyafetler ile kaymakamın huzuruna çıkıyor musunuz?"
Saygı ve saygısızlık anlayışı sahip olduğumuz telakkiler ile şekillenen şeyler. Allah bizleri her daim görüp gözeten bir varlık. Yattığımız zaman yatakta, ayaklarımızı uzattığımız zaman da diz çöküp oturduğumuz zaman da bizleri her daim görüp gözetendir. Olayı padişah, kaymakam mantalitesiyle değerlendirme yanlışına düştüğümüz an, Allah ile aramızda ki ünsiyet yok olur, ulaşılması zor ve araya aracılar konulan bir varlık haline dönüşür zihinlerimizde.
Asılı levhadaki Allah yazısından ziyade bize şahdamarından daha yakın olan, ve kalbimizden geçenleri en iyi bilen Allah'ın, her daim huzurunda olduğumuz bilincidir aslolan...
Vesselam...

İyilik su gibidir, içmeyen ölür...
13 Ocak 2010, 10:41:37 ÖÖ 10
Üye Bilgileri
kardelen
Aktif Üye

« Yanıtla #51 :»

evet hakısınız ama ben yinede yapamıcam her gece onu indircem sabahda asıcam bunuda ibadet gibi düşüncem ....
 Smiley

ama haklısınız bende siznle aynı kanıdayım...ama ama ama yapamıorum işte ...yapamadım denedim olmadı ....ayaklarımı

uzatamadım .... Smiley

tşk ederim abilerim...

13 Ocak 2010, 11:17:36 ÖÖ 11
Üye Bilgileri
kardelen
Aktif Üye

« Yanıtla #52 :»

yine ben  Cheesy

öncelikle yöneticilerden ricam var yazılarımı düzeltme alternatifi hazırlasınlar ....gerek kalmazdı yeni sayfa açmaya...

neise;

rahmetli abicim demişsinizki
Yıllar önce fakülte yıllarında bir arkadaşımız vardı. Birlikte sabah namazı kılardık cemaatle. Kimimiz pijamayla, kimimiz eşofmanla gelir saf tutardı yurtta yatakhanemizde yaptığımız mescidde...
Bir arkadaşımız vardı ki, tam takım elbiselerini giyer öyle gelir saf tutardı. Ve şöyle derdi bizlere: "Şu üstünüzdeki kıyafetler ile kaymakamın huzuruna çıkıyor musunuz?"
Saygı ve saygısızlık anlayışı sahip olduğumuz telakkiler ile şekillenen şeyler. Allah bizleri her daim görüp gözeten bir varlık. Yattığımız zaman yatakta, ayaklarımızı uzattığımız zaman da diz çöküp oturduğumuz zaman da bizleri her daim görüp gözetendir. Olayı padişah, kaymakam mantalitesiyle değerlendirme yanlışına düştüğümüz an, Allah ile aramızda ki ünsiyet yok olur, ulaşılması zor ve araya aracılar konulan bir varlık haline dönüşür zihinlerimizde.
Asılı levhadaki Allah yazısından ziyade bize şahdamarından daha yakın olan, ve kalbimizden geçenleri en iyi bilen Allah'ın, her daim huzurunda olduğumuz bilincidir aslolan...
Vesselam...

evet haklısın abicim düşüncelerine destek veriorum lakin o tam takım elbiselerini giyerek namaza durdugunu söylediniz bend eöyleyim...genelde namaz kıyafetim çorabıma kadar özeldir...
namaz kıyafetlerimde daha özel olsun die direniorum elh...

neden?

çünkü namaz benim için en özel anlarımdan bitanesidir ...özel ana özel duruş gerek bence...

düşünün neden hergün giydiğinizi bayramda giymezsini bayram neden özel...

işte namaz da benim için öyle ....

daha çok var saymadığım özel anlar...

yani lafın özü sözü şu;

yerine göre duruş....

yerine göre vuruluş....

Smiley Wink

(bi hikaye aklıma geldi;adamın biri yolda giderken bakıo ki bir çukur var... çukuru bi tahta parcasıyla kapatır üstünede br taş koyarki tahta sabit kalsın...neise gider yoluna devam eder... ardında başka bir adam ordan geçerken bakarkı bir taş az evvelki adamın kuyuyu sağlam kapatsın die taktanın üstüne koydugu taşı kuyuyu fark etmeden hüsnü zanla taş yolcuların ayaklarına takılmasın die taşı kenara atar...

durum itibari ile iki adamın niytide hüsn zan...ve ikiside ecir alır...)

velhasıl rahmetl abim sizn niyetinizde hüsnü zan o takım ebise giyen abimizinde...)

anlatbilormuyum...mevlana derki sen nekadar bilirsen bil karşındakinin anlayabileceği kadardır...

vesselam...

rabbim bizlere hayırlı olanı versin inşşş....

hayırlı olanı yüreklerimize razı kılsın inş...

yüreklerimize razı olanı hakkımızda hayırlı kılsın inş...

amin

13 Ocak 2010, 11:46:44 ÖÖ 11
Üye Bilgileri
chamdali
Daimi Üye
**

WWW Offline
« Yanıtla #53 :»

yine ben  Cheesy

öncelikle yöneticilerden ricam var yazılarımı düzeltme alternatifi hazırlasınlar ....gerek kalmazdı yeni sayfa açmaya...

Selam,

Yönetici değilim ama benim gönderimin üstünde düzeltme butonu mevcut. Muhtemelen siz göremediniz.

Hayatın kazası olmaz!
15 Ocak 2010, 11:02:46 ÖÖ 11
Üye Bilgileri
Elemîn
Daimi Üye
**

« Yanıtla #54 :»

ES SELAMU ALEYKUM

ALLAH KATINDA ( YARATILIŞLARI BAKIMINDAN ) HANGİ İKİ PEYGAMBERİN DURUMU  BENZERLİK TAŞIMAKTADIR  ?

A)   HZ MUHAMMED ( S.A.V. ) -  HZ  ADEM ( A.S. )
B)   HZ MUHAMMED ( S.A.V. ) -  HZ  İSA (A.S.)
C)   HZ İSA  (A.S. ) – HZ . MUSA ( A.S. )
D)   HZ İSA (A.S.) – HZ ADEM ( A.S.)

ALLAH (CC)’NA EMANET OLUNUZ.

15 Ocak 2010, 11:08:42 ÖÖ 11
Üye Bilgileri
FECR
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #55 :»

D)   HZ İSA (A.S.) – HZ ADEM ( A.S.)

Selam Hidayete Tabi Olanlara

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Sayfa: 1 2 3 [4]   Yukarı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.087 Saniyede 20 Sorgu ile Oluşturuldu