Günün Hadis-i Şerifi..

Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
anasayfa anasayfa giris kayit
  İslami Düşünce Platformu > PEYGAMBERLER ve Örnek Şahsiyetler (Bilgi Platformu) > Peygamber Efendimiz S.A.V > Hadis-Sünnet > Günün Hadis-i Şerifi..
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:

Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gönderen Konu: Günün Hadis-i Şerifi..  (Okunma Sayısı 8627 defa)
0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
11 Ekim 2008, 11:45:22 ÖS 23
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #90 :»

serender açıklamaya gerek yok.

bu sözü böyle söylendiği mekandan şartlardan muhataplardan koparıp kullanırsanız beğenmem.
zira bunun oturduğu bir temel yok.  olsa bile o temel nefret ve kin temelidir. o da mümine hele peygambere yakışmaz.

yok hala bunu kesin peygamber söyledi diyosanız;

"peygamberim; biraz abartmadın mı" diye sorarım kusura bakmayın.

not : tekrar ediyorum söylendiği şartlar iyi tahlil edilmeli. muhatap ve şartlara göre söylenme ihtimali tabiki var.
ama böyle armut gibi kullanıldığı ortamdan koparıp ortaya koyduğunuz bir cümle islam adına peygamber adına iman adına yakışır bir cümle olmayacaktır...!!!
11 Ekim 2008, 11:49:59 ÖS 23
Üye Bilgileri
serender
Genel Yönetici
*

Dosdoğru ol!

« Yanıtla #91 :»

max dikakt ediyorum kırmamaya
fakat ille de peygambere kinci demeni kabul edemiyorum lütfen
ne kadar açıkladıysam ki sen bu çabamı gereksiz görüyorsun- anlamamakta ısrarcısın.
bazne sende yanlı(ş) tarafındna bakabilirsin-bakabilmiş olabilirsin. ve bu ihtimal dairesindedir.
ama ben bu hadisi özellikle buraya aldım ki insanlar koyun peygamber tanımının dışına çıksınlar.!
buda benim gayet net ve açık gayem.
yine açıklayacağım çünkü ben gerekli görüyorum.
hatta farklı kişilerden yorum da istedim buraya ekleyeceğim.

'Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz' 5/8
11 Ekim 2008, 11:54:15 ÖS 23
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #92 :»

ok; niyetin koyun peygamber imajını kırmak ise yanındayım

benim peygamberim koyun değildir.

o küfre zulme karşı arslandır ama mümine mazluma karşı koyundur. o denge insanıdır.

fikrin güzel ama kullandığın malzeme ihtilaflı. bence (nacizane tavsiyem) hadis kullanma sünnet-siyer kullan.
13 Ekim 2008, 07:04:38 ÖS 19
Üye Bilgileri
serender
Genel Yönetici
*

Dosdoğru ol!

« Yanıtla #93 :»

hadis kullanmam da bir mahsur yok. çünkü hadislerin topunu çöpe atacak kadar süfeha değilim çok şükür. yalnız yanlışım hadisi sebebi virüdsüz eklememdi.

şunu düşündüm önce kendime sonra çevreme bakarak her sonraki yıl biraz daha kıyafete düşükün oluyorum, daha fazla kıyafet alıyorum, evet Müsrifleri Allah sevmez biliyoruz-biliyorum ama bu yetmedi ve bu hadis uyarı gibi olurdu.. neyse özür dilerim.. islamoğuya da uyarısı için teşekkür ederim...

Aziz talib-i ilim,
Bu tür hadisler sebeb-i vürudsuz nakledilmemeli. Eğer nakledilirse tepkiler böyle olur ve hadise yazık olur.

'Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz' 5/8
13 Ekim 2008, 10:36:18 ÖS 22
Üye Bilgileri
Aysegul
Emektar Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #94 :»

Bu paylaşımı özellikle takip ettim.
Bir yöntemi ve önemli noktaları da öğrenmiş bulundum.
Allah razı olsun.
« Son Düzenleme: 13 Ekim 2008, 10:36:37 ÖS 22 Gönderen: Aysegul » Logged
13 Ekim 2008, 11:17:22 ÖS 23
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #95 :»

Smiley islamoğlundan kopyamı çektin serender ? Smiley

bu ne senin ne de sadece bu hadisin sorunu serender. bu hadis literatürünün sorunudur.
aynı şeyi m kemale de yaptılar. çoğu meşhur insanlara yaparlar zaten.
hayatın içinde bir yeri olan sözü yerinden koparırlar ve o söz artık zamansız mekansız muhatapsız anlamsız bir şekilde gezinir ortalıkta. ama unuttukları bir şey var ki; zamanı zemini mekanı muhatabı şartları bilinmeyen söz bir anlam ifade etmez.

o yüzden hadis diyerek peygamberin hayatından koparılan sözler hep sorun olmuştur müslüman kültüründe.
ve bu sorun üzerine doğmuştur hadis tartışmaları...

bektaşi fıkrası bu noktada güzel gider :

Bektaşiye demişler:

Nİçin namaz kılmıyorsun?
-Allah Kuran’da “namaza yaklaşmayınız” diyor, demiş
-İyi ama demişler, ayetin devamını okusana (Ey inananlar, sarhoş iken namaza yaklaşmayınız ki ne dediğinizi bilesiniz). Neden öyle yarım okuyorsun?
-O kadarını bilmem, ben hafız değilim demiş!....

muhabbetle............saygılar
14 Ekim 2008, 12:43:17 ÖÖ 00
Üye Bilgileri
serender
Genel Yönetici
*

Dosdoğru ol!

« Yanıtla #96 :»

bu hadis üzerinde yaptığım tüm araştırmalar hadisin sıhhatinin sağlam olduğunu gösterdi bana
bende islamoğluna direkt sordum.
ayrıca hadisi okuduğum yazar henuz cevaplamadı..onu da ekleyeceğim.

22 Ekim 2008, 03:52:41 ÖS 15
Üye Bilgileri
abdulhamit
ALLAH RAHMET EYLESİN
*

« Yanıtla #97 :»

Hayret nasıl olduda bu tartışma gözümden kaçtı. Söylenen söylenmiş.

Max kardeşimin fikirlerine olduğu gibi katılıyorum. Alemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberin sözü olamaz bu hadis.
22 Ekim 2008, 05:43:15 ÖS 17
Üye Bilgileri
abdulhamit
ALLAH RAHMET EYLESİN
*

« Yanıtla #98 :»

Paraya pula tapan yok olsun!
Giyim kuşam hastası olan yok olsun!
çünkü; varsa ne ala, ne hoş.. yoksa kızar köpürür...
Böylesinin burnu sürtülsün, başı devrilsin!
Ayağına diken batarsa çıkmasın!

Nakledilen hadisin ayagına diken batsın de çıkmasın ifadesi eğer kafir ve münafıklara söylenmiş söz ise bu peygamberimizin onlara olan bedduası çok hafif kalmıştır. Çünkü Allahın peygamberine açık emri var. Münafık ve kafirlere karşı çok sert ve acımasız ol onlara merhamet etme ve merhamet dileme diye. Hatta bunların cenaze namazını bile sakın kılma der. Bizlere de emir var Onlara hiç acıma duymayınız .

Paraya pula tapan nefsini ilah edinmiştir. Allaha şirk koşmuştur. O halde bu ayağına diken batarsa çıkmasın hadisi kuranla uygun bir sözdür ki, Bana göre peygamberin sözü olarak kabul edebiliriz.

İlk açıklamamı söylenen sözün yalnızca giyim kuşam üzerine yapıldığını varsayarak bu hadisin doğru olamayacağını söylemiştim. Bu sözleri birlikte ele aldığımızda ise para pula tapanın Allaha şirk halinde olduğu ve giyim kuşam hastası olduğunu kabul ettiğimizde doğrudur. Yoksa başka hallerde değil

« Son Düzenleme: 22 Ekim 2008, 06:44:06 ÖS 18 Gönderen: abdulhamit » Logged
18 Aralık 2008, 10:04:39 ÖÖ 10
Üye Bilgileri
FECR
Genel Yönetici
*

WWW Online
« Yanıtla #99 :»

Alıntı
Paraya pula tapan yok olsun!
Giyim kuşam hastası olan yok olsun!
çünkü; varsa ne ala, ne hoş.. yoksa kızar köpürür...
Böylesinin burnu sürtülsün, başı devrilsin!
Ayağına diken batarsa çıkmasın!
(Buhari, cihad 70 Rihak10;ibni mace zühd

Dün forumda bu bölüme göz atarken bu hadis üzerindeki tartışmaları gördüm.Ben de merak ettim bu hadisi.Metnini bulayım diye internette araştırdım,bulamadım.Akşam eve gidince kütüphanemdeki Sahih-i Buhari’ye bakıp hadisin metnini buldum.Bilmediğim kelimeleri Arapça-Türkçe sözlükten araştırdım.ve bu şekilde tercümenin yanlış olduğunu fark ettim.
Genellikle İslam araştırmacıları Kuran meallerdeki çeviri/tercüme/meal hatalarını ele alan eserler veya yazılar kaleme almışlardır ama Hadis kitaplarındaki çeviri hataları üzerinde durulmamıştır.(ya da ben bilmiyorum).
Hadisin metni şu şekilde:
“teise abdul dinari ve abdul dirhemi ve abdul hamisati in u’tiye radiye ve in lem yu’ta sehita ,teise ve entekese ve iza şîke fela ntekaşa”

anlamını şöyle verebiliriz:
“Dinarın kulu,dirhemin kulu ve giyimin kulu yok oldu,yüz üstü süründü.Şayet  bu kimselere bir şey verilirse razı olurlar,verilmezse öfkelenir kızarlar yani bu durumdan hoşlanmazlar.Böyle kimselerin yüzü sürünür,ayaklarına bir diken batsa bu dikeni çıkaracak kimse bulunmaz .veya bulunmasın.”

Hadisleri okurken ya da anlamaya çalışırken eğer varsa hadisin sebeb-i vurudunu bilmek hadisi anlamamıza yardımcı olur.Bunun sebebi vurudu ile ilgili herhangi bir şey bilmiyoruz.Ama Buhari bu hadisi “Kitabul Cihad” bölümüne almasından bu hadisin sebebi vurudu hakkında tahminde bulunabiliriz.
Bu hadis büyük ihtimalle;ortada savaş ortamı veya savaş için malların infak gerekliliği gibi bir durumda söylenmiş olabilir.
Mallardan infak zamanın gerektiği bir ortamda dinar(en yüksek para birimi o zamanki-bugünkü milyon ytl gibi),dirhem (küçük para pirimi-bugünkü kuruş gibi)ve giyim kuşam peşinde koşmanın Allah’tan uzaklaştıracağını söyleyen ve bir anlamda Müslümanları uyaran bir hadis.
Bir de hadise şu açıdan baktığımızda sorun kalmaz.
Hadis usulünde “Hadislerde Tergib(teşvik,yöneltme,rağbet ettirme,müjdeleme) ve Terhib (korkutma,uyarma,ikaz etme,durumun vehametini gösterme)” diye bölüm vardır.Hadis kitaplarında bu tür hadisler çoktur.Bu hadisi de bu tür hadis olarak ele aldığımız zaman ortada sorun kalmaz,cümleler üzerinde takılı kalmamış ve işin özünü  ön plana çıkarmış oluruz.
Günlük hayatta da bu hadisin benzeri sözler yani durumunun vehametini ortaya koyan cümleler sık sık kullanılır:
“Dini imanı para olmuş adamın, bu adam iflah olmaz,bu adamdan din adına bir şey beklenmez.” “Gecesi gündüzü hep dünyalık peşinde koşan adamdan hayır gelmez ”gibi cümleler kullanılır.
Dolayısıyla bu hadisin Kur’an ayetlerine bir aykırılığını ben göremedim.

Allah en doğrusunu bilir.

Selam Hidayete Tabi Olanlara

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
18 Aralık 2008, 11:14:46 ÖÖ 11
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #100 :»

Alıntı
karine

anlamını şöyle verebiliriz:
“Dinarın kulu,dirhemin kulu ve giyimin kulu yok oldu,yüz üstü süründü.Şayet  bu kimselere bir şey verilirse razı olurlar,verilmezse öfkelenir kızarlar yani bu durumdan hoşlanmazlar.Böyle kimselerin yüzü sürünür,ayaklarına bir diken batsa bu dikeni çıkaracak kimse bulunmaz .veya bulunmasın.”

Dolayısıyla bu hadisin Kur’an ayetlerine bir aykırılığını ben göremedim.
Allah en doğrusunu bilir.

eğer ki sizin tercümeniz doğru ise tabiki peygamberin söyleme ihtimali vardır.
zira önceki itiraz ettiğimiz ifadeler geleceğe dair atıflar ve beddualar iken sizin tercümeniz geçmişe dair durum tespitlerinden oluşmaktadır. saygılarımla...

dönüp dolaşıp şu cümleyi yine kurmak zorunda kalıyorum :

bu ne senin ne de sadece bu hadisin sorunu serender. bu hadis literatürünün sorunudur.
aynı şeyi m kemale de yaptılar. çoğu meşhur insanlara yaparlar zaten.
hayatın içinde bir yeri olan sözü yerinden koparırlar ve o söz artık zamansız mekansız muhatapsız anlamsız bir şekilde gezinir ortalıkta. ama unuttukları bir şey var ki; zamanı zemini mekanı muhatabı şartları bilinmeyen söz bir anlam ifade etmez.

o yüzden hadis diyerek peygamberin hayatından koparılan sözler hep sorun olmuştur müslüman kültüründe.
ve bu sorun üzerine doğmuştur hadis tartışmaları...

muhabbetle............saygılar
24 Aralık 2008, 04:36:35 ÖS 16
Üye Bilgileri
Hatice-tul Kubra
Daimi Üye
**

« Yanıtla #101 :»

Rasulullah s.a.v. sorulur:
Biri cesaretini göstermek, diğeri milletini korumak, öteki kendine yiğit adam dedirtmek için savaşan kimselerden hengisi Allah yolundadır?

Efendimiz s.a.v:
''Kim  İslamiyet daha yüce olsun diye savaşıyorsa, o Allah yolundadır.''

Buhari, Müslim,İbni Mace,Trmizi,

خديجة سلطان
24 Aralık 2008, 11:28:27 ÖS 23
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #102 :»

Rasulullah s.a.v. sorulur:
Biri cesaretini göstermek, diğeri milletini korumak, öteki kendine yiğit adam dedirtmek için savaşan kimselerden hengisi Allah yolundadır?

Efendimiz s.a.v:
''Kim  İslamiyet daha yüce olsun diye savaşıyorsa, o Allah yolundadır.''

Buhari, Müslim,İbni Mace,Trmizi,

allah yolunda ölenlere şehid denildiğine göre
buradan sulandırılan şehid kavramının gerçek anlamını içeriğini ve nasıl kazanılacağını tesbit edebiliriz...
teşekkürler...
13 Haziran 2009, 03:36:16 ÖS 15
Üye Bilgileri
vesâir
Süper Aktif Üye

WWW Offline
« Yanıtla #103 :»

"İnsanlar bize iyilik yaparsa biz de iyilik yaparız.Eğer haksızlık yaparsa bizde haksızlık yaparız.Diyen şahsiyetsiz insanlardan olmayın!Tam tersine, kendinizi, insanlar iyilik yaparsa iyilik yapmaya, kötülük yaparlarsa da haksızlık yapmamaya alıştırın.(Tirmizi- Birr:62)"

"HAK İLE MEŞGUL OLMAZSAN ,BATIL SENİ İŞGAL EDER"
15 Şubat 2010, 07:28:33 ÖS 19
Üye Bilgileri
Leyl
Daimi Üye
**

WWW Offline
« Yanıtla #104 :»

Ey insanlar! Sözlerin en güzeli Allah’ın kitabının sözleridir.Allah kimin kalbini Kur’an’la süsler ve onu küfürden sonra İslam’a mensup kılarsa ,O da Kur’an’ın sözlerini insanların sözlerine tercih ederse;işte o kimse felaha erer,kurtulanlardan olur.Allah’a ve Rasülüne uyan doğru yolu bulmuştur.Allah’a ve Rasulüne karşı gelen de azgınlık ve taşkınlığa saplanmış,sapıklığa düşmüştür.Allah’ın sizi sakındırdığı şeylerden sakının.Bundan daha üstün bir hatırlatma ve bundan daha değerli bir nasihat yoktur.

Ey insanlar! Sadece  Allah’a ibadet edin.O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın.O’ndan sakınılması gerektiği gibi sakının.Allah’ı sevin,Allah’ın sevdiğini sevin.Allah’ın kitabından usanmayın.O’nun zikrinden kalbinize darlık gelmesin.O’nun kitabı,yaratılan her şeyin üstününü seçip ifade eder.Amellerin hayırlısını,kulların seçkinlerini,kıssaların iyisini anlatır.Haram ve helalleri bildirir.Güzel sözlerinizle Allah’ın söylediklerini tasdik edin ve söyleyin.Allah’ın ihsan ettiği rahmet ve sevgiyle birbirinize karşı muhabbetli olun.

Ey İnsanlar! Allah’tan başkasında kuvvet ve kudret yoktur.Allah’ın düşmanlarına düşman olun.O’nun yolunda gereği gibi cihad edin.

Ey insanlar!Kendinizi ahirete hazırlayın.Ahiret azığınızı önceden gönderin ki oraya gittiğiniz zaman hazır bulabilesiniz.Şunu bilin ki, hepinizi öleceksiniz ve malınız sahipsiz ,sürüleriniz çobansız kalacak.Rabbiniz  size ‘’Benim Elçim size gerekli şeyleri bildirmedi mi? Ben sana mal verdim,ihsan da bulundum.Sen bunlardan kendine aihret payını ayırdın mı? ''diye soracak.Eğer azığınızı önceden göndermemişseniz sağınıza bakacaksınız,solunuza bakacaksınız ve cehennemden başka bir şey göremeyeceksiniz.Öyle ise yarım hurma ile de olsa,kendinizi cehennemden uzak tutun.Gücü yeten hayır işlemeyi ertelemesin.Onu bulamayan da güzel sözle kendini cehennemden korusun.

Mescid-i Cuma ‘da Rasulullah (s.a.v) tarafından verilen Cuma hutbesinden bir bölüm.

Taberi,Tarihu’r-Rusul ve’l mülük,II/255,256; İbn-i Kesir,El-Bidaye ve’n –Nihaye,III/259; Kurtubi,El-Cami’u li Ahkami’l Kur’an.XVIII/98
Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9   Yukarı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.145 Saniyede 20 Sorgu ile Oluşturuldu