Günün Hadis-i Şerifi..

Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
anasayfa anasayfa giris kayit
  İslami Düşünce Platformu > PEYGAMBERLER ve Örnek Şahsiyetler (Bilgi Platformu) > Peygamber Efendimiz S.A.V > Hadis-Sünnet > Günün Hadis-i Şerifi..
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:

Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gönderen Konu: Günün Hadis-i Şerifi..  (Okunma Sayısı 8627 defa)
0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
16 Mayıs 2008, 06:23:43 ÖS 18
Üye Bilgileri
BaD-ı SaBa
Ziyaretçi
« Yanıtla #75 :»

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

~~~*~~~*~~~

اِجْتَنِبُوا السَّبْعَ  الْمُوبِقَاتِ قَالُوا يَا رَسُولَ للهِ وَمَا هُنَّ قَالَ: اَلشِّرْكُ بِاللَّهِ وَالسِّحْرُ وَ قَتْلُ النَّفْسِ الَّتِي حَرَّمَ اللَّهُ إلاَّ بِالْحَقِّ وَأكْلُ الرِّبَا وَأكْلُ مَالِ اْليَتِيمِ وَالتَّوَلِّي يَوْمَ الزَّحْفِ وَقَذْفُ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلاَتِ الْمُؤْمِنَاتِ

~~~*~~~*~~~

"(İnsanı) helâk eden şu yedi şeyden kaçının. Onlar nelerdir ya Resulullah dediler. Bunun üzerine: Allah'a şirk koşmak, sihir, Allah'ın haram kıldığı cana kıymak, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, suçsuz ve namuslu mümin kadınlara iftirada bulunmak buyurdu."

Buhârî, Vasâyâ, 23, Tıbb, 48; Müslim, Îmân, 144

« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2008, 06:24:34 ÖS 18 Gönderen: BaD-ı SaBa » Logged
16 Mayıs 2008, 06:27:04 ÖS 18
Üye Bilgileri
BaD-ı SaBa
Ziyaretçi
« Yanıtla #76 :»

مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلاَ يُؤْذِ جَارَهُ وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيُكْرِمْ ضَيْفَهُ وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْرًا أوْ لِيَصْمُتْ

~~~*~~~*~~~

"Allah'a ve ahiret gününe imân eden kimse, komşusuna eziyet etmesin.

Allah'a ve ahiret gününe imân eden misafirine ikramda bulunsun.

Allah'a ve ahiret gününe imân eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun."

Buhârî, Edeb, 31, 85; Müslim, Îmân, 74, 75

« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2008, 06:28:07 ÖS 18 Gönderen: BaD-ı SaBa » Logged
23 Mayıs 2008, 06:42:54 ÖS 18
Üye Bilgileri
leylifer
Daimi Üye
**

« Yanıtla #77 :»

Sesini değil, sözünü yükselt.. Yağmurlardır büyüten zambakları , gök gürültüsü değil.
29 Mayıs 2008, 07:37:46 ÖS 19
Üye Bilgileri
batın
Süper Aktif Üye

« Yanıtla #78 :»

Eğer dünya Allah nazarında bir sivrisineğin kanadı kadar bir değer taşısaydı tek bir kafire ondan bir yudum su içirmezdi.
(Tirmizi)
09 Ekim 2008, 01:13:44 ÖÖ 01
Üye Bilgileri
serender
Genel Yönetici
*

Dosdoğru ol!

« Yanıtla #79 :»

Paraya pula tapan yok olsun!
Giyim kuşam hastası olan yok olsun!
çünkü; varsa ne ala, ne hoş.. yoksa kızar köpürür...
Böylesinin burnu sürtülsün, başı devrilsin!
Ayağına diken batarsa çıkmasın!

(Buhari, cihad 70 Rihak10;ibni mace zühd Cool

'Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz' 5/8
09 Ekim 2008, 10:56:58 ÖÖ 10
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #80 :»

serender bu nasıl beddua.   :o bu ne şiddet bu ne celal derler adama   blush

ıslah mı ediyoruz imha mı ?
09 Ekim 2008, 12:30:15 ÖS 12
Üye Bilgileri
serender
Genel Yönetici
*

Dosdoğru ol!

« Yanıtla #81 :»

ben demedim rasul dedi
bana sorma ona sor

'Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz' 5/8
09 Ekim 2008, 12:38:38 ÖS 12
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #82 :»

ben demedim rasul dedi
bana sorma ona sor

onun dediği kesin mi ? emin gördüm seni ?
ben de onun deme ihtimaline şaşırdım zaten

Alıntı

ben böyle bir kin ve nefret görmedim yahu. hele rahmet peygamberi.......
09 Ekim 2008, 12:40:44 ÖS 12
Üye Bilgileri
serender
Genel Yönetici
*

Dosdoğru ol!

« Yanıtla #83 :»

işte sorun asıl burada
hangi eğitmici sadece müsbetle yol alabildi ki?
dönemi düşün, medine d eörneğin münafıkların hucum ettiği bir durumda
insan rasul demiş olamaz mı
ben vahye aykırı görmüyorum bu hadisi

tartışalım ama?

09 Ekim 2008, 01:09:04 ÖS 13
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #84 :»

beddua- lanet edilecek insanlar vardır. edilmeyecek insanlar...

kurandan bakalım allah ve lanet ediciler kimlere hangi vasıflarından dolayı lanet etmekteler...

para pula tapan hele giyim kuşam düşkünü olmak iman meselesi değil karakter sorunudur.

ayağına giren tiken  girsin de çıkmasın diyecek kadar bu öfke neden bunu anlayamadım ? (ben çıktım akşama irdeleriz inşallah)
09 Ekim 2008, 03:21:11 ÖS 15
Üye Bilgileri
yıldız
Daimi Üye
**

« Yanıtla #85 :»

Bende bu hadisi şerifi okuduğumda ilk aklıma gelen acaba gerçekten "Andolsun, size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O size çok düşkün, mü’minlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir. " ayetine nail olan bir peygamber böyle bir cümle söylemiş midir? sorusu oldu.

Dinle ey İsrail!Ey gökler dinleyin, ey yeryüzü kulak ver! RAB’in öfkesi dinmedi, eli kalkmış durumda
09 Ekim 2008, 11:04:38 ÖS 23
Üye Bilgileri
serender
Genel Yönetici
*

Dosdoğru ol!

« Yanıtla #86 :»

Bismillah..

Ilımlı islam veya barış ve hoşgörü elçisi gibi söylemlerle Hz Rasul zannımca hep tek taraflı anlatılmış ve müslüman kesim tarafından belleklere kazınan "koyun rasul" imajı artık reddedilemez bir amentü ile kabul edilegelmiştir.

ama realiteler bu yargının yanlı olduğunu göstermektedir.

şimdi bu realitelere biraz göz gezdirelim.

öncelikle rahim olan Rabbin (ki onu her anışımız da rahman ve rahim dite nitelememizi ister) aynı zaman  da da kahhardır! kahhar olması rahman olmaması anlamına gelmez elbette.

kuranı kerime yabancı olmayan herkes bilir ki ;cehennem ve azap ayetleri çok dehşetlidir. işte bütün bunlar Rahman olan Allahın rahman olmadığı anlamına gelmez.

aynı şekilde merhamet elçisi, insanlara  dünya ve ahiret saadeti vadeden davetcinin de beddua niteliğinde ki hadisleri onun merhametsiz veya kinci olduğu anlamına gelmez-gelmemelidir.

öncelikle bilirsiniz ki rasul mekkede bir davetcidir. ama medine de bir devlet adamıdır. ve sık sık savaşmak zorunda olan bir ordu kumandanıdır.Bedirden hendeğe .. hudeybiyeden mekke fethine varana kadar bir çok savaşın başında olmuştur.

" islam, tabilerinden her durumda kesin bir teslimiyet ister. islam devletinde devletin alacağı öşür vergisi(yirmide bir yada onda bir), mali sıkıntılarda infak ve zekat gibi mali zorunluluklar islam devletinde ki müslümanların sorumluluklarından bazılarıdır.ve malumunuzdur ki; maddi destekde en az manevi güç kadar önemlidir."

(bunu bir iktisatcı olarak en iyi sen bilirsin max:))

infak konusundaki ayetler, zekat konusunda ki hükümler yine kuranda mevcuttur. aynı şekilde cimrilikle alakalı ayetlerde malumunuzdur.

kuranda ki azap ayetleri sadece kafirler için değildir. hatta dikkat ediniz ki kuranı müslümanlar okuyor kafirler hakkın da yazılan ayetlerin de ilk muhatapları müminlerdir. ve biz bu ayetlerden bağımsız değiliz.
şimdi (kuranı parçalamayı sevmiyorum)  aşağıda kısa suredeki  vurguya dikkat ediniz:
Alıntı
1, 2. Mal toplayan ve onu durmadan sayan, insanları arkadan çekiştiren, kaş göz işaretiyle alay eden her kişinin vay haline!     

3. O, malının, kendisini ebedileştirdiğini sanır.     

4. Hayır! Andolsun ki o, Hutâme'ye atılacaktır.     

5. Hutame'nin ne olduğunu sen ne bileceksin?     

6, 7. O, Allah'ın, yüreklere işleyen tutuşturulmuş ateşidir.     

8, 9. Şüphesiz uzatılmış direkler arasında (bağlı oldukları halde) ateş onların üzerine kapatılacaktır.

soruyorum hutameyi hakeden kişinin suçu neydi?

Ve hutameyi yaratan sizce çok mu kinci?

tekrar rasul hayatına dönelim;

şimdi bir beddua hadisi daha:

"Anne ve babası yanında yaşlandığı halde cennete giremeyen kişinin burnu sürtülsün (üç kere)"

şimdi (yaşlı psikolojisini bilenler daha iyi anlar) evindeki anne ve babasına eski eşya muamelesi yapan bir müslüman için bence bu beddua az bile!
ne güçlüklerle büyütmüş olduğu çocuğu tarafından resmen eskiciye (huzurevine)bırakılan o annenin yürek yangınını rasul böyle önlüyor işte..

daha bir çok beddua hadis var.

unutmayalım ki asla eğitim tek taraflı sürdürülemez, rahmeti koruyabilmek için icbar gereklidir. insan fıtratı gereği denge ancak böyle sağlanıyor...

...

?
itiraz edilen yerleri gösterirseniz devam edebilirim..Smiley

10 Ekim 2008, 02:20:52 ÖÖ 02
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #87 :»

serender öncelikle sertlikten rahatsız oluşumuza ve daha kibar olması gerekmez mi diye soruşumuza bakarak bizi "hoşgörü havarisi" zannetmen ya da öyle açıklama duyman bile şık olmadı...

siz ne zaman gördünüz benim çiçek böcek edebiyatı yaptığımı "sevelim sevilelim" " gel ne olursan ol gell" muhabbeti yaptığımı ?

ama bu demek değildir ki asacaz kesecez.

ne demiştik, kurandaki lanetleme ayetlerine bakalım kimi neyden dolayı lanetliyor....

hümeze suresi mekki bir suredir ve hali ile hedef tahtasında müşrikler inkarcılar düşmanlar vardır

rivayete göre hümeze suresindeki eleştirilerin hedefi (inkarcı küstah ve zengin kodaman) umeyye bin halef'ti.

hatta bir adım ileri gideyim aydın doğan cinsi yaratıkların mekke döneminde yaşayanlarındandı... !!!

yani hedefte allaha kafir olmanın ötesinde bir de insanlara insanlığa düşmanlık yapanlar vardı. duble suç yani.
ve bu somut örneklik üzerinden müminlere mesaj = ayağınızı denk alın işte sonu hüsran olanın yaptıkları. onun yaptıklarını yapmayın !!!

tamam uyarı ikaz tehdit bile olacaktır. ama inkar değil; basit bir karakter sorunundan dolayı ayağına diken girsin de çıkmasın içinde patlasın diyecek kadar garezlenmek  yıldız arkadaşımızın da paylaştığı ayette olduğu gibi müminlere karşı müfik peygamber imajına oturmadı...

şu da olabilir genelde peygamberin sözleri söylendiği ortam ve şahıslardan koparılarak alınıyor aktarılıyor. bu da verilen mesajı ya da hedefi eksik - yanlış kılıyor.

hadis kavramının en büyük handikapı bu değil midir ? hayattaki yerinden koparılmış havada asılı kalmış tek başına sözler ....
10 Ekim 2008, 09:42:56 ÖÖ 09
Üye Bilgileri
yıldız
Daimi Üye
**

« Yanıtla #88 :»

Eğer böyle bir hadisi şerif varsa bence bu hadis şu şekilde anlaşılmalıdır.

Furkân Sûresi 43. ayet
Kendi nefsinin arzusunu kendisine ilah edineni gördün mü? Ona sen mi vekil olacaksın? 

Hepimizin bildiği gibi şirk şekillerinden biri de Allah'ın kurallarını hiçe sayıp nefsinin kurallarıyla hayatını sürdürmektir. Bunu de en iyi yukarıdaki ayet açıklar.

Hadisi şerifte paraya pula tapan yok olsun, giyim kuşam hastası yok olsun sözleri zaten başka şeyleri ilah haline getirmiş kişiyi yani kafiri anlatır. Eğer böyle bir hadisi şerif var ise bu kafirler için söylenmiş sözlerdir.

Müslüman olup da bu şekilde davrananlar yok mudur? Müslüman tabiki hata yapar. Ancak hatasında ısrar etmeyen kişi müslüman olarak kalır. Hz. Adem hata yaptı ama hatasında ısrar etmedi ve tevbe etti. Allah tevbeleri kabul edendir. Bununla birlikte şeytan da hata yaptı ve hatasında ısrar edip Allah'a kafa tutmaya kalktı tabiri caizse. Bir müslümanın kafirle arasındaki fark da budur.

Sonuç olarak müslümanların bazı hatalarından dolayı peygamber efendimizin (selam onun ve bütün peygamberlerin üzerine ve üzerimize olsun) bu kadar ağır eleştireceğini hatta beddua edeceğini düşünmüyorum. Bu hadisi şerif eğer söylenmişse kafirlerin azmalarından dolayı onları Allah'a bir şikayettir.
Allah en doğrusunu bilir.

Dinle ey İsrail!Ey gökler dinleyin, ey yeryüzü kulak ver! RAB’in öfkesi dinmedi, eli kalkmış durumda
11 Ekim 2008, 08:42:47 ÖS 20
Üye Bilgileri
serender
Genel Yönetici
*

Dosdoğru ol!

« Yanıtla #89 :»

Arkadaşlar malum hadisi çok sağlam bir kaynaktan okudum.
açıklamayı yaşayan yazarına bıraktım:) mail attım cevap gelirse paylaşacağım.

fakat algıda yanlışlıklar var onlara minicik işaret etmeden de duramadım doğrusu hele en son yıldızın cevabını görünce hepten dayanamadım.

mesela :

hümeze suresini max: müfessirlerin tefsirine göre farklı kişiler için inmiş olduğunu söyledi.
tefsir usulünde şöyle bir kural var;
"esbabın şumulü; ahkamın umumiliğini etkilemez"
bu şu demektir:
herhangi bir hüküm; ayet hangi konu ve kişi için inmiş olursa olsun, sadece onu ilgilendirir, diğerlerini ilgilendirmez gibi bir durum söz konusu değildir. aynı şekilde zümer suresindeki (3.ayet) bazı hükümler dönem müşriklerinin hallerini açıklamak için indirildi ama bu güne de tefsir edilebilir. (42 de kesin şefaat yoktur ayeti de yine müşriklerin taş putlar için şefaat beklentilerine cevap niteliğinde indi fakat hüküm geneldir)
evet bu mantığı sizde kabul etmezsiniz sanırım . çünkü kuranı öylece parselleyecek olursak bize bişey kalmaz.
hani o ayet filanca içindi bu ayet filanca içindi dersek , e bize hangi kitap hükmedecek???

şimdi gelelim kafir müşrik gibi kavramlara:(nerden çıktı demeyin bakın yıldız diyor ki özetle:
söz konusu hadis: ancak kafirler için söylenmiş olabilir.)

sevgili yıldız, kuranı kerimin usulüne dikakt ediniz, ilk surelerde kafir müşrik münafık gibi tamamlayıcı sıfatlardan pek  bahsedilmez. o kavramlar oluşum aşamasındadır. henuz doğmamıştır.(kavramsal inşaları tamamlanamamıştır.)

ama mümin için:takva, tasdik,haşyet, birr, gibi terimler kullanılmıştır.
işte bu terimler yavaş yavaş mümin kavramını doğurmuş sonralarda ise bu kavram yani mümin sıklıkla kullanılmıştır.

yine:
küfür, şirk kavramı için de:şakavet, fucr,icram, tekzib, tuğyan, istiğna, istikbar terimleri ile kuran talebelerinin dimağlarına kafir yada müşrik kavramları inşa edilmiş.daha sonraları sıklıkla kullanılmıştır.

işte vahiy öğrencilerine ilk dönemlerde inkarı çok sık kullanmamış (zaten inkar edilecek çok az ayet var) belli sıfatlara karşı eğitilmiştir.
işte bu dönemde de yine sözkonusu olan hadisin söylenmiş olma olasılığıda mevcuttur.
hümeze diyorum yine ve ısrarla çünkü orada küfürle ilgili herkangi bir terim yok. sadece kötü ahlakın hutameyi hakettiği vurgulanıyor.
yine konumuz olan cimrilik, maltutkusu için hadisin de sağlamasını yapmak üzere kurana başvuralım:
fecr suresinin 15 ile 20 ci ayetleri (ki ilk inen surelerdendir. ve henuz asıl kavram dediğimiz mümin kafir oluşmamıştır.)
yine beled suresi 1..den 7 ye (surenin tamamını tefsirden okuyunuz. orada da ölçüsüz harcamak ve birktirmek dahası yanlış madde algısı var)
adiyatın tamamı özellikle 8 inci ayet??(dikkat burada da kafir kavramından sözedilmiyor. yani sure bizi-müminleri ilgilendirmez kafirler için indi diyebileceğimiz bir durum yok.
ve tebbet:

Alıntı
Ona ne malı fayda verdi, ne de kazandığı.

bütün bu açıklamalardan sonra yine kalkıp serender tebbeti ebu leheb okusun demeyin sakın.
unutmayınız ki:
kuranın her cümlesi her harfiyle sorumluyuz!
yine çarpık mal algısı için de bir başka örnek cimrilik bakınız Allah ne diyor:

Alıntı
Al-i İmran
(180) Allah'ın kendilerine lütfundan verdiği nimetlerde cimrilik edenler, bunun, kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Hayır! O kendileri için bir şerdir. cimrilik ettikleri şey kıyamet gününde boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah'ındır. Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır. 

yine kalem de,müddessirde de yanlış mal- madde algısına vurgu var. yine kafir-müşrik demeden tabi.. maun suresinde de yine yanlış madde algısı var (yetimi doyurmayı teşvik etmez)

kapkara İbrahimin kara tahminleri doğru çıkıyor gibi: bu durumda eğer amerika tümden yıkılacak olursa yerinde kurulacak olan inşaAllah İSLAM DEVLETİnin bayrağında :

(Buhari, cihad 70 Rihak10;ibni mace zühd )

göreceğiz demektir.
çünkü takip ettiğim kadarıyla çöküşün fitilini yanlış mal algısı (cimrilik-saçıp savurma) ateşledi.

?
devam edelim inşaAllah..
« Son Düzenleme: 11 Ekim 2008, 09:51:42 ÖS 21 Gönderen: serender » Logged

Sayfa: 1 ... 4 5 [6] 7 8 9   Yukarı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.274 Saniyede 24 Sorgu ile Oluşturuldu