Sünnetlerin yerine kaza namazı kılınır mı?

Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
anasayfa anasayfa giris kayit
  İslami Düşünce Platformu > İSLAMİ BİLGİLER (Bilgi Platformu) > İslam´ın Şartları > Namaz > Sünnetlerin yerine kaza namazı kılınır mı?
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:

Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gönderen Konu: Sünnetlerin yerine kaza namazı kılınır mı?  (Okunma Sayısı 1105 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
25 Ağustos 2007, 04:31:36 ÖÖ 04
Üye Bilgileri
FuRKaN
Üye
*

« :»

bundan sonra cevaplarken birazda bize bırak Smiley

hepsini cevaplamışın yaa sen maşallah ilmin amelin daim olsun

Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Bir adam, Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a: "Allah, kullarına kaç vakit namazı farz kıldı?" diye sordu. Aleyhissalâtu vesselâm:

"Allah, kullarIna beş vakit namazı farz kıldı" diye cevap verdi. Adam tekrar sordu:

"Bunlardan önce veya sonra başka bir şey var mı?"

"Allah kullarına beş vakti farz kıldı. " Bu cevap üzerine adam, bunlar üzerine hiçbir ilavede bulunmayacağına, onlardan herhangi bir eksiltme de yapmayacağına dair yemin etti. Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm):

"Bu adam sözünde durursa mutlaka cennete girecektir!" buyurdu."

Sadaka, belâyı önler. Ama duâ, kaderi değiştirir!
25 Ağustos 2007, 03:05:59 ÖS 15
Üye Bilgileri
TaLiA
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #1 :»

sorulmayan ve cevaplanmayan çok soru var sayın IrSaD buyrun diğerlerini size bırakıyoruz.. Smiley

Ne BeYaN-i HaLe Cu'ReT, Ne FiGaNa TaKaTiM VaR.Ne ReCa Yi VaSLa GaYReT, Ne FiRaHa KuDReTiM VaR...
05 Eylül 2007, 06:19:45 ÖS 18
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #2 :»

Alıntı
Sünnetlerin yerine kaza namazı kılınır mı?

kaza namazı başlı başına tartışma konusu ama kaza namazı var kabul ederek konuşur isek;

bir insan borcu var iken parasını keyfine göre harcaması lükse girmesi doğru olmayacağına göre
heleki borcu olan kişiye yemek ısmarlamaya kalkması karşısında o kişi demez mi "sen önce borcunu öde bol keseden harcayacağına "

bu minval üzere ölüm her an kapıda olduğunu da akılda tutarak biran evvel kazaları eda etmeliyiz.ve bu nedenle mümkün mertebe sünnet yerine kaza kılınabilir.

bu bir de kişinin içinde bulunduğu şartlara göre de değişir. kişi emekli misali zamanı bol müsait ise bol miktarda kaza da kılar nafile namazda.
ama yoğun iş tepmposunda hem kaza hem nafile kılması zaman darlığı nedeni ile iman kaabilinde değil ise önceliği kazalara vermelidir.
tercih kişinin kendisinin tabiki.

allah kazaya kalanlardan eylemesin. namazına titizlikle devam edenlerden etsin bizleri.........
28 Eylül 2007, 10:53:40 ÖS 22
Üye Bilgileri
berfin
Emektar Yönetici
*

« Yanıtla #3 :»

tesekkürler talia... açıklamalar doyurucu.... hanefi fıkhına göre yapılması gerekenler belirtilmiştir.. ve sanırım kıyas yapılırken ınsanların bu namazların sünnetlerini tamamen terketme egılımı göstermesınden cekinilmiştir... çünkü insan  baslangıcta her ne kadar kazalarını eda etmek üzere sünneti terketse de bir müddet sonra sünnet kılmanın aslında cok da gereklı olmadıgını düsünmeye baslayacaktır kendi içinde... bu da öncelikle sünnetin terkini ve daha  sonrası ıcın de belki de namazın terkine kadar götürecektir kişiyi... eğer kaza namazı varsa ki talia nın yazısında güzel bir çıkıs yolu vardı her vakitte kaza namazını da eklesin.. alışkanlık haline getirsin... bu en bağlayıcı yöntem... ve peygamberimizden uzaklaşmaması için de önemli
29 Eylül 2007, 08:27:15 ÖS 20
Üye Bilgileri
serender
Genel Yönetici
*

Dosdoğru ol!

« Yanıtla #4 :»

bismillah

(rabbimiz; hata yapar ve yanılırsak, lütfen bizi bağışla!)

itikadi konularda tek doğru vardır..biirr olana inanırız..birr olanın tüm sıfatlarını sadece ona hasrederiz vs..vs..

fakat ibadi konularda bir değil birden çok doğru vardır..(dört doğrunun da ötesinde doğrular vardır)
kişisel olarak kör taklid yerine ibadi konularda yapılan ictihatleri takip eder bana UYAN benim islami hayat anlayışıma uygun düşeni alırım
BU KONUDA ÖZGÜRÜM
kimse bana bu yaptığın günahtır diyemez !

salat=namaz
hakkında ..
vaktini allaha infak etmek ettirmek...vaktin beş parçasını allah ile buluşturmak..
bir hadisde "nefis günde beş kere alevlenir her namaz vakti o alev söner" denmektedir..
yani beş vakit namaz(adından da anlaşılacağı gibi) vaktin farzıdır.vaktinde kılınmalıdır.

namazın kazaya kalma halini, bir mazeret olarak zihne sunarsak şayet, nefis bu ufacık aralığı değerlendirecektir-değerlendirmektedir.

eğer ki;bir ölüm kalım meselesi gibi çook ama çok zaruri asla kazaya kalmamalı-vaktin kazası olmaz zira vakit geri gelmez düşüncesiyle hareket edersek namazımızı koruruz..
dolayısıyla muvahhidliğimizi de..

namazın sünnetleri:
sünnet bize hayat verir. bizi peygamber yaşantısı ile aynılaştırmaya yarayan zarurettir.asla ihmal edilmemeli..
ibadetlerin nasıl yapılacağını bize kuran değil rasul öğretir . rasulun öğrettiği namaz şekli sünnetleri ile beraber olan namazdır.

ve şu borç olayı ki çokca örnek verilir.
biz allaha bi şeyleri borçlu değiliz varlığımızı ona borçluyuz.ve bu borcu ödemek-ödemeye çalışmak bile muhaldir.biz sadece bize öğretilen (rasul tarafından) hayat şekli ile kulluğumuzu yaparız..

'Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz' 5/8
10 Haziran 2008, 10:33:14 ÖS 22
Üye Bilgileri
pambuli
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 :»

Anlayamadığım bi grubu oluşturuyor sünneti terk edenler..Farz borcumuz çok diye, sünnetleri terk etmek ne kadar akla hitap ediyor, tartışılmaz bile..Kıldığın farz namazlarının kabul olduğuna, kabul olunacak şekilde eda ettiğini de eminsen amenna..Ama bunu da kimse diyemez..Cenab-ı Hak kendi vadediyor, eksik namazlarımızı nafilelerle tamamlayacağına.Madem sünnet de bi nafile, o zaman dört elle sarılmak gerekiyor..İnşaAllah..
11 Haziran 2008, 12:04:13 ÖÖ 00
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #6 :»

Alıntı
pambuli
Cenab-ı Hak kendi vadediyor, eksik namazlarımızı nafilelerle tamamlayacağına.....

:Smiley bu vaad nerede geçmektedir sayın pambuli ?
11 Haziran 2008, 11:32:29 ÖÖ 11
Üye Bilgileri
pambuli
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 :»

farzlarda eksik varsa, sünnetlerle tamamlayacak. Ondan sonra nafilelerle tamamlayacak.

M. Esad Coşan - Güncel Meseleler 2

Peygamber Efendimiz bir iktibasında:
“Kulun kıyamet günü ilk hesaba çekileceği amel namazıdır. Eğer onu tamamlamışsa “Tam” yazılır. Eğer tamamlamamışsa, Allah (c.c) meleklerine şöyle buyurur. "Bakın bakalım kulumun farzlarını tamamlayacağınız nafile ibadetinden bir şey bulacak mısınız?" .....
Hz Temim ed-Dari R.a

11 Haziran 2008, 11:41:48 ÖÖ 11
Üye Bilgileri
narcicegi
Genel Yönetici
*

« Yanıtla #8 :»

Namazı kazaya bırakma lüksümüz olmadığını bildiğimiz halde, herşeye rağmen kazaya kalan namazı eda etmek istedğimizde yine de sünnetten vazgeçmeden kaza namazı kılmak daha uygun olur gibime geliyor...
11 Haziran 2008, 01:42:38 ÖS 13
Üye Bilgileri
YALNIZLIK
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 :»

Farz namazlarını kazaya bırakarak günaha giren kimsenin, bu günahtan kurtulmak için sünnetleri feda etmesi uygun değildir. Böyle bir kimsenin fazla ibadet yaparak Yüce Allah'ın affına sığınması gerekirken, kendisi için Rasulullah (s.a.)'ın şefaatinin tecellisine vesile olacak bir kısım sünnetleri, nafileleri terk etmesi nasıl uygun olabilir? Hem farzları kazaya bırakmak hem de vakit namazlarını sünnetten tecrit etmek iki kat kusur olmaz mı? Fetvaya esas olan görüş budur.

Bu görüş Ömer Nasuhi BİLMEN Merhuma aittir.

11 Haziran 2008, 02:08:52 ÖS 14
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #10 :»

Alıntı
pambuli
farzlarda eksik varsa, sünnetlerle tamamlayacak. Ondan sonra nafilelerle tamamlayacak.

M. Esad Coşan - Güncel Meseleler 2

ben kuranda nerede geçtiğini ögrenmek istemiştim. esad coşanda değil........ !!!

Alıntı
pambuli
Peygamber Efendimiz bir iktibasında:
“Kulun kıyamet günü ilk hesaba çekileceği amel namazıdır. Eğer onu tamamlamışsa “Tam” yazılır. Eğer tamamlamamışsa, Allah (c.c) meleklerine şöyle buyurur. "Bakın bakalım kulumun farzlarını tamamlayacağınız nafile ibadetinden bir şey bulacak mısınız?" .....
Hz Temim ed-Dari R.a

namaz sayısı tamamlanması gereken bir ibadet değil
vaktinde yerine getirilmesi gereken bir ibadettir.
vaktinde kılmadıktan sonra............

namazı yemeğe benzetiyorum;
nasıl maddi yapımızı saglam diri ve canlı tutmamız daha gerçeği yaşamamız için yemek yemek zorundayız.
her gün en az düzenli 3 ögün yemek yenilir ortalama standart bir insan....
duydunuz mu ki ben hepsini akşam yatarken yerim ya da hatta haftada bir hepsini yerim olur zihniyetini ?
olmaz vaktinde yenmezse bünye zayıflamaya teklemeye başlar.

aynen namazda vaktinde kılınırsa manevii bünyeyi doyurur. ama ben haftada bir toptan namaz kılmaya kalkışırsam bir haftada o (manevi) bünye gıdasız kalır.

ya da ben geçen hafta hiç kahvaltı yapmadım bugün 7 günlük kahvaltı yapmam lazım diyebilirmisin ? yine yiyebileceginiz bir ögünlük gıdadır...

sonuçta namazlara allahın ihtiyacı yok. namazlara bizim ihtiyacımız var. ama vaktinde !!!

hele yaşlanınca kılarım mantıgına hiç girmiyorum.
11 Haziran 2008, 02:25:49 ÖS 14
Üye Bilgileri
kardelen
Aktif Üye

« Yanıtla #11 :»

şimdi bi soru sormak istiyorum kaza namazı die bi namaz varmı ayet ve sahih  hadislerle endeksli cvb Huh?Huh?Huh?
11 Haziran 2008, 02:43:41 ÖS 14
Üye Bilgileri
YALNIZLIK
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 :»

şimdi bi soru sormak istiyorum kaza namazı die bi namaz varmı ayet ve sahih  hadislerle endeksli cvb Huh?Huh?Huh?

ayet ve hadis yok fakat namazı zamanında kılamama gibi bir gerçek var

zamanında kılamadığımız namazların yerine boşver geçti Allah afetsin deyip oturmaktansa

yerine namaz kılsak daha iyi olmazmı
Huh? Huh? Huh?
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2008, 02:44:41 ÖS 14 Gönderen: YALNIZLIK » Logged
11 Haziran 2008, 02:57:06 ÖS 14
Üye Bilgileri
kardelen
Aktif Üye

« Yanıtla #13 :»

ayet ve hadis yok fakat namazı zamanında kılamama gibi bir gerçek var

zamanında kılamadığımız namazların yerine boşver geçti Allah afetsin deyip oturmaktansa

yerine namaz kılsak daha iyi olmazmı
Huh? Huh? Huh?
]"(farz) namazlarını vakit ve erkanlarını gözeterek edasına devam edin.Bilhassa orta(ikindi) namazına dikkat edin.Ve Allah'a itaat ederek namaza durun. Eğer (düşman ve hırtıcı hayvanlardan) korkarsanız yaya ve binekli iken namazınızı kılın .Bu korkulardan emin bulunduğunuz zaman bilmediğiniz şeyleri size öğrettiği gibi Allah'ı anın." (bakara238-239).

peygamber efendimiz savaşda dahi cemaat oluşturup namaz kılarken bunu mazeret kabul etmemesi...

ki bizlerin resulullahın bu namaza verdiği önemi ciddiyeti gözeterek sıradan bi mazeret alışkanlığından çıkarak namazlarımız

vaktinde kılmalıyız...

çok çok geçerli bi sebepmi var namazını kılamadın çok mu üzldün çokmu ağladın rabbimin merhameti gazabından buyuk ....

lakin günümüzde çok geçersiz sebepleri bahane ederek nerdeyse her namaz arkası kaza namazı kılar olduk...

düşünelim peygamber efendimizn hayatında kaçtane kaza namazı var...

Allahın koymadığı yasayı onun adına koymak haddimizemi .... vesselam
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2008, 03:24:49 ÖS 15 Gönderen: kardelen » Logged
11 Haziran 2008, 03:10:27 ÖS 15
Üye Bilgileri
YALNIZLIK
Ziyaretçi
« Yanıtla #14 :»

yasa koymak haddimize mi zamanında kılamadığım namazları ne yapabilirim bana yardımcı olurmusun
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2008, 03:14:13 ÖS 15 Gönderen: YALNIZLIK » Logged
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 0.159 Saniyede 30 Sorgu ile Oluşturuldu