"Tesettür ve güzelliğe davet"

Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
anasayfa anasayfa giris kayit
  İslami Düşünce Platformu > GÜNDEMDEKİLER > Haberler > Dünyadan > "Tesettür ve güzelliğe davet"
Kullanıcı Adı: Beni Hatirla?
Şifre:

Sayfa: [1]   Aşağı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gönderen Konu: "Tesettür ve güzelliğe davet"  (Okunma Sayısı 638 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
28 Eylül 2007, 10:41:17 ÖÖ 10
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« :»

Kahire: "Tesettür ve güzelliğe davet"
İdeal Arap güzeli

Resimlerin Görüntülenmesine İzin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap

"Çıplaklığa hayır" sloganıyla, Arap dünyasının güzellik kraliçesini seçme yarışması yeni bir girişim. Çıplaklığa karşı çıkılan, fiziksel güzelliğin ikinci planda, akıl ve ahlak güzelliğinin ön planda tutulduğu yarışmada, tesettüre de çağrıda bulunuluyor. Nelly Youssef'in haberi.

Vafa Yakub: 'Şayet bu yarışma, sırf güzellik kavramının temel alındığı bir yarışma olsaydı, ben bu yarışmaya katılmazdım." | "Çıplaklığa hayır" sloganıyla, Arap dünyasının güzellik kraliçesini seçme yarışması yeni bir girişim. Çıplaklığa karşı çıkılan, fiziksel güzelliğin ikinci planda, akıl ve ahlak güzelliğinin ön planda tutulduğu yarışmada, tesettüre de çağrıda bulunuluyor. Nelly Youssef'in haberi.

2007 yılı "Arap Dünyası İdeal Kızı" unvanını, türbanlı "Vafa Yakub" kazandı. Bahreynli olan Vafa Yakub yarışmada, 15 Arap devletinden yarışmaya katılan 20 kız ile yarıştı. Ayrıca, yarışmaya Suudi Arabistan ve Filistin'den de ilk kez bu yıl yarışmacılar katıldı.

İdeal Arap Kızı Yarışması'nın birincilik tacını, Kahire'de, Nil Nehri'ne bakan bir otelde düzenlenen görkemli bir törenle takan Vafa Yakub, Bahreyn Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yüksek lisans yapıyor. Mısırlı yarışmacı "Şeyma Mohammed" yarışmada ikinci, Lübnanlı yarışmacı "Abir Lois" ise üçüncü seçildi.

Türban kazanmaya engel değil

Arap geleneklerinden esinlenerek, katılımcı Arap ülkelerinin bayraklarının işlendiği altın taç, değerli taşlarla bezenmiş. Ayrıca, bu yılki yarışmada, üç türbanlı katılımcıya da tanık olduk; bunlar, birinci seçilen Bahreynli yarışmacı ile Kuveyt ve Fas'tan katılan iki yarışmacı idi. Oysa geçen yılki yarışmaya hiç türbanlı yarışmacı katılmamıştı.

Vafa Yakub, yarışma sonuçları açıklandıktan sonra Qantara'ya yaptığı açıklamada, her ne kadar bazıları kendisinin kazanacağı konusunda şüpheli olsa da, başından beri altın tacı kendisinin kazanacağına inandığını söyledi.

Özellikle, seçmelerin yapıldığı ve 25 Bahreynli kızın katıldığı yarışmanın her aşamasında, kendisinin uygun ve birinciliğe layık olarak seçilmesinden sonra, kazanacağına dair inancının tam olduğunu belirtti.

Türbanlı olmasına rağmen birincilik ödülünü alan Vafa Yakub, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu yarışmanın, türbanla bir ilgisi yok; çünkü yarışma, bilinen klasik güzellik yarışmaları gibi bir yarışma değil. Bu yarışma, kızın vücut ölçüleri ve vücut ayrıntılarından çok; kızın zekasının, akıl üstünlüğünün ön planda değerlendirildiği bir kültürel yarışmadır. Ayrıca şunu da belirtmek isterim; şayet bu yarışma, sırf güzellik kavramının temel alındığı bir yarışma olsaydı, ben bu yarışmaya katılmazdım."

Sözlerine devam eden Vafa Yakub, "Türbanım, dindarlığımın, kültürümün ve çağdaşlığımın ayrılmaz bir parçası; aynı zamanda, yarışmanın ana teması olan "idealizm" kavramını da tamamlıyor. Ayrıca, ne bana ne de yaşıtım kızlara hiçbir konuda engel de oluşturmuyor." diyor.

Bu yarışma düşüncesini, toplumsal ve sosyal konularda faaliyet gösteren "Hanan Naser" başlattı. Kendisi, özellikle kadın ve çocuk sorunlarıyla ilgili birçok konuda faaliyette bulunuyor.

Hanan'a göre, sadece kadının vücudunun büyük ölçüde ön planda tutulduğu, ama kadının vücudunun ardında neler olduğuna bakılmayan bir çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla, sadece vücutların sergilendiği klasik güzellik yarışmalarında olduğu gibi, kadını cinsel bir varlık olarak değil; kadını, bir akıl ve bir kişilik sahibi varlık olarak gören bir yarışma düzenlemenin zorunlu olduğunu görmüş.

Öncelikle kültür ve zeka

Deniz kıyafetlerinin zorunlu kılınması ya da buna benzer, Arap kültürünün ve dinlerin kabul edemeyeceği şartlar dayatan bu tür yarışmaların, Arap dünyasına uymadığını ifade eden Hanan; kendi yarışmaları açısından da güzelliğin zorunlu olduğunu, ancak bu güzelliğin, içi boş bir güzellik olamayacağını vurguladı. Yarışmacı kızların yarışmaya katılabilmeleri için, güzelliklerinin yanında, bilgi, kültür ve zeka açısından da yeterlilik taşımaları gerektiğini belirtti.

Hanan Naser, yarışmanın temel hedefini şöyle açıklıyor: "Doğunun gelenek ve göreneklerini yansıtan, aynı zamanda kültür ile güzelliği de bir araya getiren bir yarışmanın düzenlenmesi yoluyla, Arap dünyasının olumlu imajının yansıtılmasını temel olarak hedefledik."

Bundan dolayı da, her yarışmacı kızın, Batının geleneklerinden uzak olarak, Arap geleneklerini vurgulamak amacıyla kendi ülkesinin milli giysilerini giymesi kararlaştırılmış.

Ayrıca, Suudi Arabistan Büyükelçiliği de dahil, tüm Arap devletlerinin büyükelçiliklerine ve uluslararası Arap gençlik örgütlerine davetler gönderilerek, tümünden, yarışmaya aday göndermeleri ve jüri heyetine üye vermeleri istenmiş.

Yarışmanın şartları

Yarışmaya katılacak aday kızların bekar olmaları, 18 ile 24 yaşları arasında olmaları ve üniversite mezunu olmaları; bunun yanında da, makul seviyede kültür ve genel bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Aynı zamanda boylarının 1.67 cm. den kısa olmaması, kilolarının da 50 kg. dan az olmaması gerekiyor.

Tüm bunlara ek olarak, her aday kızın bir yabancı dil bilmesi, herhangi bir Arap devletinin vatandaşlığını taşıyor olması ve estetik bir ameliyat yaptırmamış olması da gerekiyor.

Yarışmacı kızlar, bir sınava da tabii tutuldu; Arap iş kadınları, güzellik uzmanları, moda tasarımcıları ve üniversite profesörlerinden oluşan bir jüri heyeti tarafından; davranış, sorumluluk, genel kültür ile protokol gibi birçok konuda sınavdan geçirildiler.

Katılımcı kızların bilinçli olmaları ve hayır işlerine hazır olmaları da, yarışmanın diğer şartları arasında yer alıyor. Öyle ki, yarışmada ödül alan kızlar, Arap dünyasından yetim çocukların, özel ilgiye muhtaç engelli çocukların ve sokak çocuklarının sorunlarını hafifletecek katkılarda bulunmak üzere, bir yıl süreyle bu amaçlara yönelik çalışmalarda bulunmaları gerekiyor.

Yarışmanın ödülü ise, 15 bin ABD doları değerinde parfüm, güzellik malzemesi ve gezilerden oluşuyor.

Muhafazakâr din adamlarından ret

Ancak süreç sorunsuz geçmedi; öyle ki, yarışmaya itiraz sesleri yükseldi, geniş çaplı tartışmalar yaşandı. Muhafazakâr din adamları, bu yarışmayı kınayarak, onu "Yeni bir bozulma girişimi" olarak nitelendiriyordu. Ayrıca muhafazakâr din adamları, Şeriatça yasak olan çıplaklık yarışmalarını düzenleyen moda şirketlerinin ve televizyon kanallarının, bu yarışmanın da bizzat düzenleyicileri olduğunu söylüyorlardı.

Açıklamalarına devam eden din adamları, "İslam anlayışına göre "ideal kız", güzelliğini sergileyen ve türbanını, modaya ya da baştan çıkarmaya yönelik yeni bir araca dönüştüren kız değildir. Aksine, "İdeal kız", bu tür şeylerden utanan ve kendini muhafaza eden kızdır" şeklindeki görüşülerini de dile getiriyorlardı.

Din adamları, her ne kadar parlak isim ve anlamlar taşısa da, söz konusu anlamsız yarışmaların, topluma olumlu bir katkısının olamayacağını belirtirlerken, bu tür yarışmaların, Doğu- İslam gelenekleriyle bezenmiş olmasına rağmen Batı'nın aldatmaya yönelik bir eyleminden ibaret olduğunu da vurguluyorlardı.

Nelly Youssef

© Qantara.de 2007

Arapçadan çeviren Adnan Yılmaz

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yap
KAYNAK
29 Eylül 2007, 02:27:12 ÖÖ 02
Üye Bilgileri
zehra_61
Daimi Üye
**

« Yanıtla #1 :»

Allah raziolsun paylaşım için..

LA İLAHE İLLA ENTE SÜBHANEKE İNNİ KÜNTÜ MİNEZZALİMİN.
YA RABBİ SENDEN BAŞKA İLAH YOKTUR.SÜBHANSIN.D
11 Ekim 2007, 08:01:47 ÖS 20
Üye Bilgileri
eliflamra
Genel Yönetici
*

« Yanıtla #2 :»

her boyayı boyadık fıstığı yeşil kaldı işte şimdi o da tam oldu
bu arada ben tesettür göremiyorum.kadının kafasında saçlarını açıkta bırakan bir bez parçası var,kollar açık makyaj vs...... blush
11 Ekim 2007, 08:32:41 ÖS 20
Üye Bilgileri
esedullahmurat
Ziyaretçi
« Yanıtla #3 :»

kriteri nedir anlamdım ben...
mesela ben beğenmedim, bu güseli Grin Wink
11 Ekim 2007, 08:35:55 ÖS 20
Üye Bilgileri
bbetull
bbetull
Genel Yönetici
*

« Yanıtla #4 :»

Çıplaklığa hayır sloganıyla yürütülen  tesettürlü güzellik yarışması...Bu ne biçim iş Huh?
Tesettür sadece başörtüsü kulanmak yada giyinerek örtünmek midir ki?
Kelime olarak dahi anlamaya çalışsak ''tesettür'' gizlemek demekken sergile(n)mek de neyin nesi oluyor.Zihnini,ruhunu,duygularını örtmüyorsa örtümüz üzerinde biraz daha düşünmek gerekiyor.
11 Ekim 2007, 09:01:29 ÖS 21
Üye Bilgileri
esedullahmurat
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 :»

avrupada güsellik yarışması düzenlendiği zaman türkiyeyide katılmıştı...

adamlar koltuklara yaslanarak...sonunda osmalı kızlarını yarı çıplak seyrediyoruz...ellerinde içki kadehleriylen  Sad

tabi türkiye her gittiğinde dereceye bile giremiyince çekilme kararlı almıştı. hemen o yıl türkiye birinci oldu...
11 Ekim 2007, 09:21:25 ÖS 21
Üye Bilgileri
erva
Daimi Üye
**

« Yanıtla #6 :»

Kelime olarak dahi anlamaya çalışsak ''tesettür'' gizlemek demekken sergile(n)mek de neyin nesi oluyor.

kesinlikle katılıyorum..

hayretler içeriisndeyim..

bu kadar mı yozlaştırışır bir kavram..

resmen ifşa..paketleme,süsleme millete sunma,sergileme...
11 Ekim 2007, 09:29:42 ÖS 21
Üye Bilgileri
serender
Genel Yönetici
*

Dosdoğru ol!

« Yanıtla #7 :»

tümden saflarına alamadıkları "müslüman ülkelerine" dolaylı çelme takma girişimleri olarak görüyorum...
yozlaştırma politikası tüm hızıyla sürmekte.
bu neviden surda gedik açma operasyonları,
Allahın izniyle sağlamlara güç katar. sakatları da tanımış oluyoruz.

'Ey iman edenler, Allah için hakkı ayakta tutanlar ve adaletle şahitlik yapanlar olunuz' 5/8
11 Ekim 2007, 10:34:15 ÖS 22
Üye Bilgileri
esen
Süper Aktif Üye

« Yanıtla #8 :»

ben önce güldüm itiraf edeyim Cheesy
sonrada bizimle dalga geçiyolar vede başarıyolar dedim kendi kendime
tessettür bunun nersınde biiir
niye böyle bi yarışmaya ihtiyaç duyulmuş ikiiii
üçüncüsüde bencede hiççç güzel değil

cici sözlerine karşılık çıkarıp masalarına koyacağımız bir din taşımıyoruz yüreğimizde
21 Ekim 2007, 08:53:10 ÖS 20
Üye Bilgileri
maxpayna
Genel Yönetici
*

WWW Offline
« Yanıtla #9 :»

yorumlarınız için allah razı olsun arkadaşlar...

ben de bu absürdlüğe dikkat çekmek için paylaşmıştım haberi. ne bilgi yarışması ne güzellik. bilgi kültür perdesine bürünmüş güzellik şifresi kodlanmış ve saf beyinleri zehirleyen ve müslümanları yoldan çıkaran bir eylemden başka birşey değil. kanmak bu kadar mı kolay ?
Sayfa: [1]   Yukarı git
Cevap Yaz Yeni Konu Haberdar Et
Gitmek istediğiniz yer:  

MySQL ile Güçlendirildi PHP ile Güçlendirildi Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines XHTML 1.0 Geçerli! CSS Geçerli!
Bu Sayfa 1.116 Saniyede 24 Sorgu ile Oluşturuldu